124 viltolyckor där föraren smitit har rapporterats hittills i år. Foto: SVT

Många kör på vilt och smiter

Uppdaterad
Publicerad

Många bilförare smiter från trafikolyckor där vilt är inblandade. Bara under det första kvartalet i år rapporterades 124 viltolyckor i Värmland där föraren inte anmält olyckan till polisen.

Det är inte bara olagligt att strunta i att anmäla viltolyckor. Det orsakar också mycket lidande bland de påkörda djuren.

– Vi ser ju allvarligt på det här utifrån att vi vill förkorta de påkörda djurens lidande. Det är prio ett i det här sammanhanget och vi har en eftersöksorganisation, Nationella viltolycksrådet, med särskilt utbildade jägare som är satta att utföra det uppdraget, säger polisen Erica Broström som är länsansvarig för Nationella viltolycksrådet i Värmland.

Viltolyckor i Värmland

Att inte anmäla kan ge böter

Lagstiftningen är tydlig när det gäller viltolyckor. Har man kört på björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn så ska det rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Olycksplatsen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

– Jag tror huvudsakligen att det beror på okunskap, att man inte vet att man ska anmäla det, säger Erica Broström.

Vad kan man göra åt det här då?

– Jag tror att information till allmänheten är det viktigaste. Och att trafikskolorna jobbar mer aktivt med att infomrera om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viltolyckor i Värmland

Mer i ämnet