– Det är ingen risk att vi får stora befolkningsomfattande utbrott, säger Lars Blad, bitr. smittskyddsläkare. Foto: SVT/TT

Oro efter mässlingutbrottet

Publicerad

Efter mässlingsutbrottet i Göteborg har vården i Värmland fått flera samtal från oroliga människor.

– Vi märker av ett och annat samtal där folk som kanske har varit i Göteborg funderar på om de kan vara smittade, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Värmland. 

Hur stor är risken att smittan kommer till Värmland?

– Det är ingen risk att vi får stora befolkningsomfattande utbrott, varken i Värmland eller i Sverige. Vi har ett gott grundskydd i befolkningen genom våra allmänna barnvaccinationer. Däremot så kan det finnas precis som i Göteborg, risk att det blir enstaka fall och sedan en handfull fall.

Många vaccinerade

För äldre, sjuka och riktigt små barn kan den extremt smittsamma mässlingen innebära allvarliga följdsjukdomar och i värsta fall även dödsfall. Värmlänningarna är bland de mest mässlingsvaccinerade i landet. Men det finns grupper som kan behöva se över sitt skydd.

– Det är framförallt de som är födda mellan 1960 och 1980, där kan man ha skydd och det kan vara så att man inte har skydd. 

Kontakta sjukvården

För de som är osäkra på om de har vaccinationskydd eller redan har haft sjukdomen rekomenderar Lars Blad att man tar kontakt med 1177 eller sin vårdcentral för rådgivning och sedan boka en tid för en eventuell vaccination under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.