Rahwa Paulos från Eritrea Mostafa Sheikk Othman från Syren är två av kursens glada matlagare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rahwa Paulos från Eritrea Mostafa Sheikk Othman från Syren är två av kursens glada matlagare. Foto: SVT

Mångkulturellt möte i Karlstad – maten står i centrum

Publicerad

Mat, prat och nya vänner står på menyn när den ideella organisationen Kompis Sverige bjuder in till matiga möten. Några av deltagarna är nya svenskar, andra är etablerade svenskar sedan länge. 

– Det är någonting magiskt som händer under de här kvällarna i köket, säger projektledaren Elina Blomberg.

Det är en gråkall vardag när deltagarna till ”matiga möten” samlas i Västerstrandskyrkan i Karlstad. De flesta har aldrig träffats förut men ikväll ska de laga mat tillsammans.

– Köket är en väldigt avväpnande miljö. Alla får på något sätt vara del där, förklarar Elina Blomberg. Hon packar upp matkassarna fyllda med råvaror och delar ut recepten.

Nya svenska ord i recepten

Jana Jedig kom till Sverige ifrån Tyskland för ett drygt år sedan. Hon ser kvällen som en möjlighet att få träna sin svenska och hon håller med om att köket är en bra plats att mötas och få prata sitt nya språk.

– Man blir inte så nervös när man har en uppgift och gör något tillsammans, säger hon.

Maten lagas och det blir också den som får stå i centrum. Nya svenska ord dyker upp i recepten och deltagarna hjälps åt att översätta och förstå.

Magin infinner sig

Rahwa Paulos, som kommit till Sverige från Eritrea, har under kvällen lärt sig svenska ord för flera kryddor.

– Koriander, säger hon stolt och spricker upp i ett leende.

När buffén står klar har sorlet från samtalen stigit till en ny nivå. Magin som Elina Blomberg beskrev i början av kvällen verkar ha infunnit sig.

– Jag har hört på många ”matiga möten” hur personer som varit i Sverige i sex, sju år berättar att det här är första gången de sitter ner och äter tillsammans med en etablerad svensk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.