Mannen i det uppmärksammade frysboxfallet förnekar nu samtliga brott han har åtalats för. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Frysboxfallet: Mannen lider inte av psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Det rättsliga rådet har nu granskat den rättpsykiatriska undersökningen för den man som är misstänkt för brott mot griftefriden samt grovt gravfridsbrott. Mannen bedöms inte lida av någon psykisk störning.

Det var i mars som en kvinna hittades död i en frysbox i Årjäng. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen som senare gjordes var den misstänkte mannen frisk. Hans advokat Stefan Liliebäck begärde då ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd som nu kommit fram till att den rättspsykiatriska bedömningen ska stå fast.

– Vi får acceptera den bedömningen, säger Stefan Liliebäck till SVT.

Det här innebär att det inte finns något fängelseförbud för mannen om han skulle dömas.

Det här är rättsliga rådet

Rättsliga rådet är ett självständigt organ med egen beslutsrätt. Det är administrativt knutet till Socialstyrelsen men är fristående från Socialstyrelsens övriga verksamhet. Rådet avgör vissa särskilt angivna ärenden.

I en del ärenden fattar Rättsliga rådet beslut. Det gäller till exempel tillstånd till abort, sterilisering, insemination eller då man fastställer ändrad könstillhörighet. I andra typer av ärenden ska Rättsliga rådet avge utlåtande på begäran av en domstol eller myndighet. Det gäller främst allmänmedicinska och rättsmedicinska samt rättspsykiatriska och psykiatriska frågor.

Källa: socialstyrelsen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.