• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Arkivbilder TT

Märkning av varg, älg och järv pågår

Uppdaterad
Publicerad

Idag började märkningen av varg, älg och järv inom ramen för det norsksvenska forskningsprojektet Grensevilt.

– Det har gått väldigt bra. Redan klockan fyra i natt märkte vi en järvhona, berättar Petter Wabakken, en av åtta rovdjursforskare som ingår i projektet.

Målet är att märka 18 älgar och 8 vargar med hjälp av helikopter under februari. Även ett antal järvar ska märkas, men de fångas i fällor.

Med start i dag börjar man märkningen i vargrevir i norsksvenska gränsområdet där norra Värmland ingår. Men, först på tur att märkas blev en järvhona som gick i en fälla mellan Sysslebäck och Branäs i morse.

– Det är en hona som haft sändare på sig tidigare som inte fungerar längre, så det var väldigt bra att vi fick sätta på en ny, säger Petter Wabakken.

Vargtiken som märktes av medarbetare i Grenseviltprojektet under tisdagen. Foto: Grensevilt

När SVT når Petter Wabakken efter lunch på måndagen är ett team i Trysil i full färd med att fästa ett halsband på den första vargen.

– Det är tiken i ett vargpar som håller till i Varåareviret, söder om Trysil kommun och i norra Torsby, det är det nordligaste reviret i Värmland.

Fick bryta på grund av isbildning

På grund av dimma och isbildning på helikoptern tvingades man bryta dagens arbete redan efter lunch, men Petter Wabakken är nöjd med första dagen.

– Det har gått jättebra. Vi fortsätter i morgon och har folk i tre revir längs med gränsen.

Grensevilt är ett treårigt forskningsprojekt som sker i samarbete mellan svenska och norska forskare. Det startade förra året och 2019 blir huvudåret när det gäller fältarbete. De närmaste dagarna har man fokus på varg, sedan blir det märkning av älgar i Värmland, Dalarna och norska Trysil och Hedmark. Analyserna får vänta, men hittills tycker Petter Wabakken att de fått in ett bra material.

– Vi har ju forskat på radiomärkta vargar i 20 år i Sverige och Norge, men det som hänt de sista åren parallellt med att älgavskjutningen gått ner är att vi fått en väldig förtätning av varg och de lever på mindre ytor. Reviren har krympt speciellt i delar av Värmland och det menar vi är viktig ny information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.