– Jag räddade henne när hon fastnade i ett rör i vår byggnad och blev fäst vid henne. Min bror är också fäst vid Mila och de lekte alltid tillsammans i Syrien, säger Fayrouz i telefon till SVT.
Fayrouz arbetade som fotograf i Daraya, utanför Damaskus, men tvingades sluta på grund av kriget. Hon och hennes två yngre bröder tvingades lämna sitt hem efter en offensiv från regimen följd av en massaker i Darya. Kort därefter sköts en av bröderna till döds. Han var 25. Troligtvis dödades han av regimstyrkor, säger Fayrouz.
Familjen hamnade i närbelägna Sahnaya. I sitt nya område började hon jobba på en veterinärklinik där hon lärde sig hur hon skulle ta hand om Mila. Till slut bestämde hon sig för att lämna Syrien tillsammans med brodern – och katten. Familjen reste först till Beirut, sedan Egypten. Med en båt från Alexandrias kust påbörjade de sin resa mot Italien i mitten av augusti. De tillbringade två veckor på havet innan de hittade av en räddningsbåt som förde dem till Sicilien.
Vägrade lämna räddningsbåten utan katten
Fayrouz började gråta när hon fick höra att myndigheterna skulle ta ifrån henne katten som hon hade haft i ett och halvt år. Hon vägrade lämna räddningsbåten utan den.
– Jag stod ut med mycket för min katt och till slut togs den ifrån mig, säger hon.
Hon blev lovad att katten skulle återlämnas efter en hälsokontroll, men fick sedan veta att hon inte kunde ta med sig den till Sverige utan ett pass. Det skulle ta upp till en månad att få.
Fayrouz kunde inte stanna i Italien så länge, utan reste vidare till Sverige. Under en intervju med migrationsverket nämnde hon katten, men blev inte lovad hjälp eftersom det inte prioriterades i vågen av syriska flyktingar till Sverige.
Återförening i Värmland
Andra flyktingar föreslog att Fayrouz skulle kontakta en Röda korset-arbetare som var känd för sin kärlek till katter. Hon satte i sin tur Fayrouz i kontakt med organisationen Hopp för hemlösa som hjälper hemlösa och utsatta djur.
– Man känner verkligen empati med henne, tänk att när hon flydde för sitt liv så räddade hon samtidigt sin katt, säger Minna Lind, ordförande i föreningen, till Nya Wermlandstidningen.
Hopp för hemlösa organiserade en insamling och Djurskyddet Westra Wermland hjälpte till med pengar för att ordna nödvändig dokumentation åt Mila. I början på nästa år får Fayrouz och hennes bror återförenas med sin älskade katt i Värmland.