Med musiken hanterar hon flykten från kriget. Raghad Kanawati är huvudpersonen i Sara Broos nya kortfilm.
Regissören träffade Raghad på en flyktingförläggning i Värmland. Hon kommer från Damaskus och har flytt kriget i Syrien.
–För den här kvinnan är Syrien och hennes barndom också väldigt mycket relaterade till positiva minnen och upplevelser, och Syrien är ett väldigt vackert land. Jag ville skildra en flykting som är en människa, och som inte bara är ett offer, berättar Sara Broos om filmen.
Mötte Morten Harket
Det är med musikens hjälp som Raghad har bearbetat flykten, och den väcker minnen från barndomen. Särskilt en låt har följt henne genom hela livet – ”Hunting high and low” med gruppen ”A-ha”. I filmen får Raghad träffa sångaren Morten Harket.
– Det är ganska intressant att se att ”A-ha”, eller Morten Harket då, som hon träffar i den här filmen, han hade ingen aning om att de var stora i Syrien på 80-talet. Jag tror att det är väldigt lätt för oss att måla upp olika bilder... Vi har förutfattade meningar om Islam eller om vissa länder, eller kanske till och med om popstjärnor. För mig var det också viktigt att det här skulle bli ett möte mellan två människor framförallt, menar Broos.
Musiken leder även till insikter för Raghad, om vad som egentligen är hemma när hemlandet ryckts ifrån en. Diskussionen snuddar filosofiskt kring risken att förlora, när det som förflutit blir alltför levande i ett ständigt nu. Att lära sig att förhålla sig till det gångna, och göra positiva förändringar, är tankar som tränger igenom filmen.
Hoppas på en annan bild
Filmuppdraget kommer från SVT och Svenska Filminstitutet, i en satsning som kallas ”Fans”, som fokuserar på de som utövar kultur och konst. Den visas i K Special i SVT den 3:e maj.
– Det jag hoppas på är att ge en lite annan bild av Islam, men också av en flykting som blir en människa och ett subjekt som inte bara är ett offer som buntas ihop i en massa, utan att skildra ett enskilt öde och också egentligen att lyfta fram all potential och det som många av dem som kommer hit verkligen vill. De bär på en massa drömmar och är ofta välutbildade. De vill vara med och bidra till det här samhället, avslutar regissören.
Hemland är skriven, regisserad och producerad av Sara Broos, som härom året gjorde den uppmärksammade dokumentärfilmen ”För dig naken”, om konstnären Lars Lerin.