Migrationsministern säger att det kan krävas att verksamheter byggs ut och att det till och med byggs nya skolor.
– Det är därför vi höjer det statliga anslaget till kommunerna med 50 procent, säger han.
SVT Nyheter Värmland har rapporterat att Filipstad inte klarar att få fram platser i skolan till alla flyktingbarn som kommer efter Migrationsverkets senaste upphandling.
– Direkt kommer vi inte att klara det, sa kommunalrådet Per Gruvberger (S) i förra veckan.
Han menar att i den nuvarande akutsituationen när kravet på flyktingbostäder sänkts, bör staten också minska på kravet på att kommunerna ska klara att ge full samhällsservice till flyktingarna.
Krav på lika service
Men det är inte möjligt, enligt Morgan Johansson.
– Den kommunala servicen måste vara likvärdig för alla som bor i kommunen och det gäller oavsett om man pratar om skolgång eller någonting annat, säger han.
Flera kommuner i länet kan få problem med att få fram skollokaler och behöriga lärare – framförallt lärare i hemspråk. Det visar en rundringning som SVT Nyheter Värmland har gjort.
Klarar inte hemspråksundervisningen i Hagfors
Åsa Johansson (S), kommunalråd i Hagfors, säger att hon är osäker på vilka utmaningar kommunen står inför. Men känner igen problemen från Filipstad, även om situationen är lite enklare när det gäller skolgång i Hagfors.
– Just nu löser vi situationen, säger hon.
Men konstaterar samtidigt att det blir svårt att erbjuda hemspråksundervisning i full utsträckning.
– Vi har svårigheter att rekrytera lärare, säger hon.
Ansträngt i Munkfors
Mathias Lindquist (S), kommunalråd i Munkfors, säger att situationen är ansträngd.
– I dagsläget klarar vi det. Men med ytterligare ett boende blir det tufft. Jag håller med Per Gruvberger om sänkta krav på kommunerna, säger han.
Therese Gustafsson (FP), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Årjäng, säger att hon tror att de klarar att få fram skolplatser, men de 270 asylsökande som väntas till Årjäng har ännu inte kommit och kommunledningen har inte fått veta hur många barn i skolålders som kommer att placeras där.
– Vi har haft is i magen, men klarar nog inte hemspråksundervisningen. Sedan är det svårt med ekonomin också, säger hon.
”Hemspråksundervisning kan vänta”
Morgan Johansson säger att just hemspråksundervisningen är det som kan skjutas fram i en akut situation.
– Man får inrikta sig på att klara det mest akuta, att de här barnen får möjlighet till skolgång och sedan det här andra som hemspråksundervisning det får man vänta med i så fall, säger Morgan Johansson.