Stora delar av området runt Gjerdrum i Norge, där det dödliga skredet ägde rum för tre år sedan, består av kvicklera, precis som skredområdet i svenska Stenungsund. Exakt hur det ser ut kartläggs nu med stöd av expertmyndigheten NVE.
– I en av våra grannkommuner måste man till och med bygga en ny brandstation eftersom den gamla står för nära ett kvickleraområde, säger Karl-Arne Johannessen (H), kommunalråd i Gjerdrum.
Skredet i Gjerdrum utlöstes av erosion i bäck
Skredet 2020 utlöstes av erosion i en intilliggande bäck, som grävde sig in slänten med kvicklera. Vattentrycket i slänten var redan högt efter en ovanligt regnig höst.
Och just erosion, översvämningar, skred och ras utgör en stor risk för bebyggelsen när klimatet förändras, enligt både svenska och norska analyser.
Ingen nybyggnation i riskområden
Den norska kostnadsberäkningen på 85 miljarder gäller befintlig bebyggelse. Säkrandet av nya byggnader, fritidshus, vägar, järnvägar och annan infrastruktur finns inte med i analysen.
– Det allra viktigaste man kan göra är att inte sätta upp nya byggnader i områden som är utsatta eller kommer att vara utsatta för risker, säger Toril Hofshagen, som varit ansvarig för NVE:s säkringsarbete efter raset.
I klippet hör du mer om arbetet med att säkra skredgropen