Minister på genuspromenad

Publicerad

Med start i dag hålls Sveriges största jämställdhetskonferens i Karlstad. I samband med den gjorde jämställdhetsminister Åsa Regnér ett besök i rådhuset för att få veta hur domstolarna i Värmland arbetar för att öka jämställdheten.

– Man kan se en bedövande mansdominans i domstolens historia, sade jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Längs väggarna i en av väntsalarna hos Värmlands tingsrätt och Förvaltningsrätten i Karlstad hänger rader av porträtt av män som styrt domstolen under alla år. Slående,  tyckte jämställdhetsministern när hon besökte domstolarna i dag för att ta del av deras jämställdhetsarbete.

– I den här salen kan man ju se den bedövande mansdominansen i domstolens historia, alla män som har haft makt och inflytande över de här processerna som påverkar människors liv mycket, sade Åsa Regnér (S), jämställdhetsminister.

Nuförtiden finns också en tavla med en text i samma väntsal. En text som sätter porträtten i sin historiska kontext och som berättar att det numera ser helt annorlunda ut. I dag är hälften av alla domare i Sverige kvinnor och bland myndighetscheferna har kvinnor också fått mer plats – nästan fyra av tio lagmän är kvinnor.

Pilotdomstol

Textskylten har kommit upp efter att domstolen börjat jobba mer intensivt med jämställdhetsarbetet. Både Värmlands tingsrätt och Förvaltningsrätten i Karlstad var två av sex pilotdomstolar i ett regeringsuppdrag kring jämställdhetsintegrering.

– Det är viktigt. Det handlar ju om att domstolarna ska kunna utföra ett högkvalitativt arbete i sin rättsskipning. Jag tror att jämställdhetsarbetet kommer att höja kvaliteten i det här arbetet, sade Marie-Jeanette Axelius Friberg, som är lagman vid Förvaltningsrätten i Karlstad.

Genuspromenad ger förändring

I arbetet med jämställdhet har personalen vid domstolarna i Karlstad bland annat promenera i parters och vittnens fotspår i lokalerna. Totalt har ett hundratal medarbetare gått på genuspromenad vilket har lett till vissa iakttagelser och förändringar.

– Vi har till exempel kommit fram till att lokalerna kan skapa en känsla av otrygghet för kvinnor. Det är ju en fråga om brister vi behöver åtgärda genom byggnadstekniska åtgärder. Det kan handla om att man inte kan dra sig undan och sitta avskilt på det sätt man önskar i anslutning till förhandling till exempel, förklarade Marie-Jeanette Axelius Friberg.

Sveriges största jämställdhetskonferens

Vid sitt besök i Karlstad deltog ministern även i den stora jämställdhetskonferensen på CCC. Två dagar fylls med seminarier, interaktiva verkstäder och utställare och konferensen lockar totalt cirka 900 deltagare vilket, enligt arrangörerna, gör det till landets största jämställdhetskonferens.

– Jag tror att årets konferens blir ett viktigt möte efter, eller under Metoo. Och jag hoppas att vi nu fokuserar på hur vi ska göra för att den förändring som alla dessa kvinnor som vittnade i Metoo krävt faktiskt blir på riktigt, sade Åsa Regnér (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.