Minskad skaderisk med stötdämpande golv

Publicerad

2011 lades ett stötabsorberande golv in på ett särskilt boende i Sunne. En utvärdering av golvet visar på 59 procents mindre risk för kvinnor att skada sig vid fallolyckor.

Forskare på Centrum för Personsäkerhet vid Karlstads universitet har analyserat effekten av det stötdämpande golvet i Sunne. Resultatet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Injury Prevention BMJ och intresset för forskningen ökar nu internationellt.

– Resultaten visar att risken för skada minskade med 59 procent för kvinnor vid fall på dämpande golv jämfört med fall på vanligt golv, säger Johanna Gustavsson, doktorand i risk- och miljöstudier och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande. Genom att dämpa kraften i fallet minskar risken för skador. Detta är en princip som länge används inom andra områden, exempelvis i trafiken och olika typer av personlig skyddsutrustning.

Andra åtgärder

Andra mer traditionella åtgärder för att minska fallskador bland äldre som bor hemma är träning, kost och anpassningar i hemmet. Däremot är det förebyggande arbetet ofta begränsat för de som bor på särskilt boende.

– Det finns idag inga evidensbaserade åtgärder för denna grupp. Det stötdämpande golvet är en passiv åtgärd, det vill säga en inbyggd åtgärd som är tänkt att skapa en säkrare miljö, oavsett personens förmåga, säger Johanna Gustafsson.

Stort lidande och stora kostnader

Fallskador är den vanligaste typen av skador i alla åldrar och varje år drabbas cirka 18 000 personer i Sverige av en höftfraktur, oftast är det personer över 80 år. Fallskador kostar årligen samhället 25 miljarder kronor och leder till stort lidande för den som drabbas.

Insamlingen av data kommer nu fortsätta för att forskarna ska kunna beskriva hur golvet påverkar risken för olika typer av skador, även för män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.