Under två januarinätter lämnade personalen in flera avvikelser på grund av besök som inte hunnits med. Socialförvaltningen startade av den anledningen en utredning och gjorde en Lex-Sarah-anmälan som skickades till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
– Vi har tittat på vid vilka tidpunkter personalen öppnat och låst brukarnas dörrar, när och var bilarna startat och stoppat och hur många brukarlarm som inkommit. Vi har sedan jämfört denna information med vår planering av beviljade insatser och kan konstatera att siffrorna inte riktigt stämmer överens då det varje natt finns ett antal timmar över som varken läggs hos brukare, på restid eller dokumentation, säger Cathrine Jensen, avdelningschef för vård och omsorg.
Utredning: Besök gjordes trots avvikelserapporter
Av utredningen framkommer det att personalen tidigarelagt och förskjutit besök för att möjliggöra längre pauser i grupplokalen, även vid fler än ett tillfälle per natt.
Under nätterna mellan 8-9 januari och 9-10 januari visar utredningen att det togs pauser inne i grupplokalen, trots elva avvikelser inom på uteblivna besök under dessa nätter – samtidigt visar verksamhetssystemen att besöken faktiskt utfördes av personalen och flera avvikelser skrevs på besök som personalen utfört.
– Vi vill i dagsläget inte kommentera detta för att vi har inte gått igenom underlaget tillräckligt noga än. Vi vill sätta oss in i underlaget innan vi vill uttala oss i frågan, säger Åsa Schützer, på Kommunal i Säffle.
Säffle kommun vidtar flera åtgärder
Säffle kommun skriver nu att de kommer att vidta flera åtgärder för att förhindra att liknande missförhållanden uppkommer igen, bland annat handlar det om en översyn av personalens arbetsmetoder och organisationen för nattarbetarna ska ses över.