Moa Wall Kubilius hittade ingen bok om att sluta amma, så hon valde att skriva en själv. Foto: SVT

Moa från Mangskog skriver om att sluta amma

Uppdaterad
Publicerad

Det finns tusentals och åter tusentals böcker utgivna, men att få ett förlag att nappa är inte alltid så lätt. Och då gäller det att hitta egna lösningar. Det gjorde Moa Wall Kubilius från Mangskog. Efter att febrilt sökt en barnbok om hur det är att sluta amma sitt barn, skrev hon själv en bok och gav ut den på eget förlag.

Boken ”Dags att sluta amma, säger mamma” är skriven på rim, och handlar ur ett barns perspektiv på hur svårt det kan vara att sluta amma.

– Vi, alltså jag och min illustratör, skickade förstås in manuset till en rad förlag, men förutom en rad standardsvar med nej tack var svaret att boken hade för smal målgrupp, berättar Moa Wall Kubilius, när vi träffar henne i Värmlandsmontern Bokmässan i Göteborg.

Tiden hade gått medan de väntade på svar. Både manus och alla illustrationer var klara, så då bestämde de sig för att ge ut boken ändå.

La ut manus på nätet

För att få råd med utgivningen, vände de sig till en sajt på nätet där man kan starta en crowdfounding.

– Jag hade lagt ut manuset på en facebooksida, och där märkt att det fanns ett stort intresse så då erbjöd vi en möjlighet att förköpa boken för att få ihop pengar till tryckningen, berättar Moa.

Såldes innan tryck

Gensvaret var stort, 200 böcker såldes innan den var tryckt. När boken väl trycktes upp i 1000 exemplar, rönte den betydligt större intresse än väntat. Bara ett halvår senare vara allt slutsålt.

– Vid det laget hade vi lyckats få statligt kulturstöd, men med det ställs krav att bibliotek i alla Sveriges kommuner ska få ett exemplar av boken. Eftersom den var slutsåld fick vi göra en ny tryckning och intresset är fortfarande stort, säger Moa som nu fått blodad tand och är på gång att skriva nya barnböcker. Denna gång om barn och friluftsliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.