Ängsbacka kursgård i Molkom. Foto: SVT

Möglig och gammal mat – Ängsbacka underkänt i livsmedelskontroll

Uppdaterad
Publicerad

Kursgården Ängsbacka i Molkom fick underkänt på flera punkter när miljöförvaltningen i Karlstad gjorde ett oanmält kontrollbesök förra veckan.

Kursgården ska ha tagit emot mat från olika lokala butiker och förvarat den i ett smutsigt kylrum. Maten ska ha använts i verksamheten samt donerats vidare.

– Det handlar om ett mat-räddningsprojekt där vi vill minska matsvinnet, säger Hylco Broos, marknadschef på Ängsbacka.

Han berättar att maten skänkts till människor i närområdet men också till lantbrukare att ge till sina djur.

Mögliga grönsaker

I rapporten står att det fanns mögliga grönsaker i kylrummet, även avfall och ”upptinade halvfabrikat”, trasiga och smutsiga förpackningar med mat och mat med utgångna sista förbrukningsdatum.

– Vi har stoppat projektet och undersöker om och hur vi kan fortsätta. Vi har gjort det här med bästa intention, säger Broos.

Kommunen behöver ha ett eventuellt yttrande senast 24 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.