Coop

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör butikschefen och en kassörska som utsattes för rånförsöket berätta om upplevelsen. Foto: SVT

Morddömd man rymde från rättspsyk – knivrånade Coopbutik i Molkom

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 december stegade en knivbeväpnad man in på Coopbutiken i Molkom och försökte tvinga till sig pengar. Innan rånförsöket hade mannen avvikit från rättspsyk i Kristinehamn där han vårdas efter att ha dömts för ett uppmärksammat knivmord.

– Det kunde ha fått mycket värre konsekvenser än vad det fick den där fredagseftermiddagen. Det kunde ha varit någon som inte kom hem till sin familj, säger butikschef Anders Johansson.

Mannen kunde gripas innan rånet fullbordades eftersom polis larmats efter att mannen avvikit och fanns på plats i butiken när rånförsöket ägde rum.

– Nu greps han ju direkt så att just han skulle komma tillbaka är väl osannolikt. Men man undrar ju hur många fler som borde sitta inne som är ute, säger Anders Johansson om den oro som rånförsöket skapat bland butikens anställda.

Rättspsyk i Kristinehamn

Knivhögg man i halsen

Mannen som försökte råna Coopbutiken är i 60-årsåldern och dömdes i september 2017 för mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Vid tidpunkten för mordet var mannen bosatt på ett stödboende i Sunne och det var också där som han gick upp i rygg på en 75-årig medboende och högg honom i halsen med en morakniv. Den knivhuggne avled inom några minuter till följd av massiv blodförlust.

Dömd för tidigare rån

1999 dömdes mannen för rån till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Fem år senare dömdes han till detsamma efter att ha begått två rånförsök. I morddomen från 2017 konstaterar rätten att mordet skedde helt oprovocerat, att mannen tidigare dömts för upprepade impulsiva våldsbrott och att det finns en risk för återfall i brottslighet av allvarlig art.

– Det är bedrövligt att någon som ska sitta inne kan gå lös bland oss andra och kan orsaka ny skada, säger Anders Johansson.

Kommenterar inte

Den ansvariga verksamhetschefen på rättspsyk i Kristinehamn, Monica Gustavsson, har valt att inte svara på SVT:s frågor kring hur det var möjligt för den dömde mördaren att avvika, hur det gick till och vilka åtgärder som vidtagits för att mannen inte skulle kunna avvika. SVT får heller inte något svar på om det inträffade föranleder några åtgärder. I ett mejl skriver hon: ”Vi uttalar oss inte om enskilda patientärenden.”

Efter att mannen greps har han åter placerats i sluten rättspsykiatrisk vård.

I videon ovan berättar kassörskan som utsattes för rånförsöket om sin upplevelse. Hon har valt att berätta anonymt för att slippa bli påmind av kunders frågor om den obehagliga händelsen.

Hundratals avvikningar från rättspsyk varje år

Nästan varje år sker mer än 100 internationella efterlysningar av rättspsykklienter som avvikit från någon av de olika rättspsykiatriska klinikerna runt om i Sverige. Övriga avvikningar förs det ingen samlad statistik över vilket innebär att det kan röra sig om fler avvikningar än vad som redovisas nedan.

2015: 143 ärenden

2016: 154 ärenden

2017: 155 ärenden

2018: 130 ärenden

2019: 162 ärenden

2020: 146 ärenden

2021: 102 ärenden

2022: 106 ärenden

2023: 135 ärenden

2024: 71 ärenden

Källor: Socialstyrelsen och Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättspsyk i Kristinehamn

Mer i ämnet