Mordet blev mycket omskrivet och uppmärksammat, men polisen lyckades aldrig klara upp fallet. Nu blir det aktuellt igen i fd kriminalinspektören och författaren Henry Nilssons roman, 23:15 till Arvika.
– Roligt är kanske fel ord, men jag tycker att det är inspirerande att skriva om sånt. Att se hur poliserna arbetade på den tiden jämfört med idag, säger Henry Nilsson.
Allt tydde på rånmord
Styckmordet på 33-årige Birger Larsson väckte stor uppmärksamhet på 50-talet. Dagen då han försvann hade varit riktigt lyckosam. Han hade vunnit en större summa pengar på travet i Årjäng. Under tågresan till Arvika spelades det poker och även då ska han ha vunnit en del pengar. När han klev av tåget i Arvika 23:15 en söndagkväll i juli 1945 var det med fickorna fulla av pengar. Han sågs promenera längs Järnvägsgatan, sedan slutar spåren. Hur han hamnade på Kyrkvikens botten är ett olöst mysterium. I gamla tidningsurklipp från Arvika Tidning kan man läsa att han ljöt en våldsam död och att det mesta tydde på ett rånmord.
Bara ett olöst mord
Henry Nilsson var handläggare för 25 mord under sin poliskarriär. Bara ett förblev olöst och det var mordet på Inger Stark. I romanen, 23:15 till Arvika, som är hans fjärde bok tar han sig an ett till synes hopplöst fall.
– Eftersom ingen vet riktigt vad som har hänt så får det bli min berättelse om ett ouppklarat mordfall där polisen misslyckades. Mördarna eller mördaren går fri och frågetecknen kvarstår.
Du löser inte mordet alltså?
– Jag tänkte att jag skulle lämna det till läsarna, säger Henry Nilsson med en lurig blinkning.