Möt människorna som kom under flyktingkrisen: Så blev våra första 10 år i Sverige

Publicerad

Farah Mohamadi fick vänta sju år på uppehållstillstånd. Fatimah Amahns barn har blivit värmlänningar. Sharifs flykt fortsätter.

Här är några av de människor som kom till Sverige under flyktingkrisen 2015/2016. Hur gick det? Var tog de vägen?

Nu har det gått tio år – och nu berättar de om första åren igen.

Farah Mohamadi: Hur ska jag bevisa att mitt liv är i fara?

Hon fick vänta i sju år på uppehållstillstånd. Se Farah Mohamadi berätta om sina första år i Sverige och de stundtals svåra känslor hon levt med.

– I perioder har jag känt mig värdelös eftersom jag är född som afghan säger hon.

Bildens vänstra sida visar tre personer som står utomhus i en skogsmiljö, klädda i avslappnade kläder, markerat med texten ”DÅ”. På den högra sidan av bilden syns en kvinna med hijab som sitter framför en dator, markerat med texten ”NU”. Bilden jämför två olika tidpunkter i livet för en eller flera personer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är du dalkulla nu?” Se hur Farah svarar på frågan som får henne att skratta – och berätta om den stundtals svåra tid som gått sedan flyktingkrisen. Foto: Camilla Gustafsson/SVT/Arkiv

Talal Khaluf: ”Sverige sa Välkommen hit!”

Han var bagare i Syrien. I dag är han bagare i Arvika. Talal är nöjd med sitt nya liv.

– Det känns bra från första dagen du börjar arbeta, säger han.

Bildens vänstra sida visar en nuvarande köksmiljö bagaren Talal i vit uniform, medan den högra sidan visar ett tidigare ögonblick med två personer som samtalar i en mörkare, informell miljö. Den vänstra sektionen är ljus och fokuserad på kocken, medan den högra sektionen är tonad med en retrostil som indikerar en ”dåtid”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För några år sedan var det Talal som behövde hjälp – nu ser han en chans att hjälpa tillbaka och har en nyanländ kollega från Ukraina som arbetskamera. Foto: Camilla Gustafsson/SVT/Arkiv

Fatimah Amanh: Mina barn är Torsbybarn

Hon saknar familjen i Syrien, men konstaterar att barnen hon fostrat har blivit värmlänningar

Bild med två sektioner som jämför en familj från dåtid till nutid. Den vänstra sektionen visar en kvinna som håller ett barn i en utomhusmiljö, medan den högra sektionen visar två kvinnor som sitter vid ett bord inomhus, klädda i ljusa tröjor. Texten ”DÅ” och ”NU” markerar tidsperioderna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från att ha allt – till att inte ha någonting. Fatimah Amanh berättar om flykten från Syrien och det nya livet i Värmland. Foto: Camilla Gustafsson/SVT/Arkiv

Abdulkarim Alzain: ”Tänkte hur ska jag kunna lära mig det här språket?”

När de kom till norra Värmland från Syrien möttes Abdulkarim och hans familj av snö och kyla. Desutom fanns det inga människor ute på kvällen.

En delad bild som visar en före- och efterbild av en person. Till vänster representeras ”DÅ” med personen som står i en skolsituation, iförd en t-shirt med text. Till höger, under ”NU”, visas samma person i en inomhusmiljö, gestikulerande med händerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu känner jag att Sverige är mitt hemland” – se klippet från när SVT träffade den unge nyanlände Abdulkarim och möt honom i dag Foto: Camilla Gustafsson/SVT/Arkiv

Sharifs flykt fortsätter – tvingades lämna Sverige

”Tänker helst inte på Sverige eftersom det gör för ont” Sharif från Afghanistan fick ett nytt hem hos Annika och Börge i Arvika men flydde vidare när han fick avslag på sin asylansökan.

Delad bild med två sektioner. Vänster sektion visar en person i en suddig miljö med etiketten ”DÅ”. Höger sektion visar tre personer i ett möblerat vardagsrum med etiketten ”NU”, där två sitter och en står och de verkar samtala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om Sharifs resa från Afghanistan via ett HVB-hem och vidare till Annika och Börge i Arvika – och hur hans flykt nu fortsätter. Foto: Arikv/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet