Motionscentralen på Skutberget i Karlstad firade 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen var det feststämning runt motionscentralen på Skutberget. Det var ett 50-års firande med många besökare i alla åldrar. Föreningar bjöd till dans och möjlighet att prova på något nytt.

– Jag tänkte gå på yoga, det erbjuds prova-på-klass för seniorer, säger Else-Britt Blix, innan hon rullar ut sin yogamatta och ansluter till yogagruppen utanför motionscentralen.

Under lördagen fanns flera föreningar representerade runt motionscentralen på Skutberget. Korpen Karlstad, Sörmons ridklubb och Alsters folkdanslag är bara några exempel. Friskis och Svettis bjöd besökare på ett träningspass i gräset, samtidigt som helglediga besökare passade på att att grilla och gå tipspromenad.

– Jag tycker det är lyx att komma hit och kunna både träna och bada, säger Hannes Rask när han kommer upp ur vattnet. Han och hans kompisar sitter i solen bakom motionscentralen och fikar efter ett uppfriskande septemberbad. Sedan pandemin har han och hans flickvän upptäckt motionsspåren och gjort det till en vana att ta ett dopp efteråt, berättar han.

I klippet hör du honom och andra besökare berätta varför Skutberget är viktigt för dom.

Frivilligt engagemang

Redan i slutet av 1940-talet började friluftsområdet på Skutberget växa fram. Då etablerade sig dåvarande skid- och friluftsfrämjandet här och tanken var att skapa en plats för alla stadsbor som saknade sommarstugor eller en egen badstrand. En bastu bygdes, el och vatten drogs fram men utan engagemanget från eldsjälen Anders Forsell hade förmodligen inget 50-årsjubileum firats på Skutberget den här helgen.

Många år av frivilligt engagemang ledde till att motionscentralen på Skutberget invigdes den 10 sempember 1972.

– Det är fantastiskt, säger Ann Henriksson från Skutbergets Wenner. Det är jätteroligt att den finns kvar, hoppas den får vara kvar i femtio år till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.