MSB: Viktigt att vara förberedd – men bunkra inte

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har varit hektiska för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Frågorna från allmänhet och media har ökat lavinartat. Nedladdningarna av informationsbladet ”Om krisen eller kriget kommer” (på svenska) har ökat dramatiskt – från fjolårets totala antal 790 till 88 205 hittills i år.

Framförallt är det frågor om skyddsrum som har ökat. Där märkte MSB en tydlig ökning efter SVT:s nationella satsning ”De svenska skyddsrummen”.

– Skyddsrumskartan, där man kan ta del av var ens närmsta skyddsrum är, har ökat med flera tusen procent. Den ligger på över 300 000 unika visningar, säger Anna Wennerström, pressansvarig på MSB.

Värmland och kriget i Ukraina

Det går att jämföra med fjolårets dryga 8 000 besök under samma tidsperiod, en ökning med nästan 4 000 procent.

Uppmuntrar till förberedelser

Utöver frågor om skyddsrummen undrar många hur de ska förbereda sig inför ett eventuellt krisläge i Sverige.

– Vi tycker att det är bra, för det betyder att folk vill ha information. Dels ska man tänka källkritiskt och sedan ska man också ta del av bekräftad information som finns bland annat på krisinformation.se och i beredskapskanalen, som är Sveriges radio, säger Anna Wennerström.

I klippet berättar Anna Wennerström vad man ska, och inte ska, göra i det här läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet