Tomi Lohikoski, vd för Muminvärlden i Finland. Foto: SVT

Mumin-vd kräver skärpning av Karlstads politiker

Uppdaterad
Publicerad

De finska ägarna till Muminvärlden vill satsa upp emot en kvarts miljard för att göra delar av Skutberget i Karlstad till en muminpark. Men kritiken är skarp och nu kräver den finska vd:n skärpning av kommunpolitikerna för att att förankra idén hos Karlstadsborna.

– Kommunen måste bättra på sig och berätta vad som händer på Skutberget. Hela området kommer ju att förändras och bättras på, säger Tomi Lohikoski, vd för Muminvärlden, till SVT Nyheter Värmland.

Vi besökte Muminvärlden i Nådendal i Finland i lördags när anläggningen öppnade för säsongen. Temaparken bygger bland annat på teaterföreställningar, sagofigurer och vacker miljö.

– Vi har inga karuseller eller berg-och-dalbanor. Det främsta är att träffa de egna favoritmumintrollen och de olika figurer vi har och stiga in i en sagobok och vara en del av den sagan.

Så beskriver Tomi Lohikoski idén med Muminvärlden.

Kan locka 400 000 till Karlstad

Varje år besöker cirka 200 000 människor temaparken i Nådendal. Om planerna för Skutberget blir verklighet räknar Tomi Lohikoski att anläggningen i Karlstad ska locka nästan dubbelt så många besökare.

– Jämför man med andra parker i Sverige, som Vimmerby till exempel, så kommer de upp till högre besöksantal så jag tror på 300 kanske 400 000 besökare, säger han.

Foto: SVT

Men i Karlstad har planerna på att göra om en del av Skutberget till Muminland mött kraftig kritik.

– Jag trodde att det var ett skämt. Jag har svårt att förstå att det är en allvarlig tanke att det här ska bli av, säger Maria Trangärd från Skutbergets vänner och föreningens ordförande Thomas Martinsson håller med.

– Jag tycker det är groteskt. Det här passar inte på ett friluftsområde. Mumindalen har vi inget emot, men placeringen är fel helt enkelt, säger han.

Ger ungdomar säsongsarbete – men hägnar in området

Satsningen på mellan 200 och 250 miljoner kronor som Muminvärlden vill göra i Karlstad ger, utöver antalet besökare, cirka 250 säsongsarbeten för ungdomar.

Men det innebär också att området blir inhägnat. I Nådendal kostar det 28 euro per person att komma in i temaparken.

– För mig ska Skutberget vara en öppen plats som alla kan nå och inte en plats som ska hägnas in, säger Maria Trangärd.

Men Tomi Lohikoski säger att parkens filosofi är att alla upplevelser inne i parken är gratis efter att entréavgiften är betald.

Om Muminsatsningen inte skulle bli av i Karlstad finns andra alternativ.

– Vi har ensamrätt i hela Europa och vi har diskuterat med många länder. Men Karlstad är den kommun vi har diskuterat mest med, säger han.

Och det finns en gemensam symbol för Nådendal och Karlstad. Solen.

– För båda kommunerna är solen en stor grej. I Finland brukar man säga att om någon är lycklig och strålande strålar man som Nådendals sol, säger Tomi Lohikoski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.