Foto: SVT

Muminlandet – kritiserades även i Finland

Publicerad

När Muminvärlden etablerade sig i finska Nådendal för 25 år sedan var det till högljudda protester och namninsamlingar för att stoppa temaparken.

– Det fanns mycket motstånd på den tiden i Nådendal. Men folket ser att det är en bra idé och att det ger inkomster från turismen så nu för tiden är de stolta över att vi har Muminvärlden här, säger Tarja Rautiainen, vd för Visit Nådendal.

Nådendal, ett par mil från Åbo, har knappt 19 000 invånare. Cirka 600 000 personer besöker staden varje år, en tredjedel av dem kommer för att se Muminvärlden som finns på en ö i havet, strax utanför stan.

– När någonting nytt händer finns det alltid motstånd, säger Muminvärldens vd Tomi Lohikoski och berättar om namninsamlingen mot etableringen av ett Muminland i Nådendal.

– Men jag har också träffat många som skrivit på motståndarnas listor och som efteråt säger: inte förstod jag var jag skrev under, allting här är ju härligt och underbart...

Så Tomi Lohikoski är inte överraskad över den vassa kritiken i Karlstad – mot planerna på en Muminvärld på en del av Skutberget.

”Enda andningshålet i stan”

Den skarpaste kritiken kommer från föreningen Skutbergets vänner, som fått många nya medlemmar sedan planerna på en Muminvärld på en del av Skutberget presenterades av politikerna för en tid sedan.

– Det här är en oas som ska utvecklas som friluftsområde och inte som en temapark. Det här är ju det enda andningshålet vi har i stan efter all förtätning överallt, säger Thomas Martinsson, ordförande för Skutbergets vänner i Karlstad.

– De tar skog, badstränder, badvikar, motionscentralen, ön utanför och udden. De tar alltihop som hamnar bakom staket och plank och används tre månader om året, säger han.

Fyravåningshus måste byggas

Tomi Lohikoski säger att han förstår de som är motståndare till satsningen.

– Någonting nytt känns alltid skrämmande, men helheten är det som kommer att göra att alla blir nöjda. Ger man alltid efter för motstånd är det kanske inte det som är gott för hela allmänheten, säger han.

Så fortfarande är planen att inom fyra, fem år kunna bygga en Muminvärld i Karlstad. Men ett antal frågor måste lösas, till exempel får strandskyddsreglerna inte stoppa bygget av ett blått, fyra våningar högt Muminhus.

– Utan ett fyra våningar högt Muminhus med ett högt tak är det inte möjlig för oss. Det allra centralaste måste lyckas, säger han.

Med andra ord. Då blir det ingen Muminvärld på Skutberget.

250 säsongsjobb

Tarja Rautiainen säger att för Nådendal kommun handlar Muminvärlden inte bara om de cirka 200 000 besökarna varje år. Det ger också 250 säsongsjobb åt ungdomar.

– Det är för unga, väldigt unga, från sju års ålder, för tioåringar och 15-åringar. De får erfarenhet, står det i cv:t att man jobbat i Muminvärlden är det fint, säger hon.

Inga språkproblem för Mumintrollen

Något problem med att exportera sagofigurer från ett land med finska som modersmål ser man inte.

Kan du tänka dig figurer som pratar Karlstadsdialekt?

– Vi har den animerade TV-serien som är översatt till 50-60 olika språk och vi har lilla My som pratar kinesiska också, man blir van med allting, säger Tomi Lohikoski.

Tarja Rautiainen kan över huvudtaget inte se något språkproblem:

– Det är bara en figur som pratar, Mumin pratar ingenting. Inte alls. Men de är internationella.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.