– Blomhyllorna skallrar, fönstrena skallrar. Man kanske just hade somnat och så blir man väckt igen. Man mår inte bra av det, det blir ju en stress, säger Maud Andreasson som bor i de östra delarna av Arvika centrum.
Maud har en hörselnedsättning men trots det har hon fått ta insomningstabletter för att kunna somna. I ett brev till kommunen skriver Hyresgästföreningen att vissa hyresgäster fått tillbringa nätterna i badrummet eller klädkammaren för att komma undan oljuden.
– Här i huset får vi inte föra väsen efter klockan 22. Men där ute får de föra väsen hur länge de vill, det är inte riktigt, säger Maud Andreasson.
Inget alternativ att stänga fler gator
Hyresgästföreningen kräver nu att kommunen gör något åt problemet. Förra året stängde man av delar av centrum för att få bort dom dunkande bilarna. Men att stänga av ytterligare gator är inget alternativ.
– Förra gången vi stängde var det ungefär som att trycka på en ballong; den blir tjockare på andra ställen. Bullret fanns alltså i andra delar av stan. Det är heller inte någon önskan att vi flyttar bullret. Det jag är ute efter är att bullret ska försvinna, säger kommunalrådet Claes Pettersson (S).
Försöker hitta lösning
Kommunen har försökt med flera åtgärder. Man har provat att tillämpa olika lagar för att försöka få bort de störande bilarna, men inte funnit något lagligt stöd för det. Dessutom har man försökt att bjuda in de som kör runt i Arvika och spelar musik om nätterna, men utan resultat.
Just nu jobbar man tillsammans med polisen för att försöka hitta en lösning. Men kommunalrådet ser ingen ljusning nu, utan menar att en lagändring måste till.
– Jag skulle ju önska att det fanns en lagstiftning som direkt skulle ge polisen rätt att beslagta ljudanläggningar som man gör störande ljud med. Men den lagstiftningen finns inte. Så i grunden så är det här inget kommunalt problem. Det är riksdag och regering som borde fatta ett beslut som ger oss möjligheten att ta bort den här formen av störande ljud, säger Claes Pettersson (S).
– Jag kan ju förstå ungdomarna också, att de vill vara ute och åka. Men det bor så många gamla här och vi sover ju lite lättare än en yngre som sover som en stock. Det blir ju skillnad, säger Maud Andreasson.