Landshövding Kenneth Johansson vill inte peka ut om det är kommunen eller staten som är ansvarig för myggbekämpningen.
– Vi får hjälpas åt för att att hitta de bästa tänkbara åtgärder för de problem som onekligen finns.
”Otäckt myggår”
Översvämningsmygg har under ett antal år plågat de boende i vissa områden i Deje. Kommunen har testat metoder som myggfällor och betande kor men vad det har gett för resultat, är ytters oklart. Förra sommaren var det inga översvämningsmygg i området Pannkakan i Deje men nu är de boende oroliga för en mygginvasion igen, på grund av de höga vattenflödena i Klarälven.
– Det finns ju definitivt chans att det kommer bli ett riktigt riktigt otäckt myggår, liknande det vi hade 2014 om vi har otur. Förra sommaren var första gången på tio år som jag kunde var ute, det var en befrielse, säger Mikaela Blixt Mathiasson, boende i Risäter och även ledamot i föreningen för myggbekämpning.
”Vård, skola och omsorg”
Under de senaste åren har Forshaga kommun lagt runt fyra miljoner kronor på myggbekämpningen men för att bekosta det biologiska bekämpningsmedlet VectoBac G, anser Lawén att pengarna ska tas ut statens kassa.
– En kommun har ett grunduppdrag med vård, skola och omsorg. När det gäller den här typen av uppdrag, på ett Natura 2000-område, är det faktiskt rimligt att staten hjälper till, säger Per Lawén (S).
Ingen biologisk bekämpning 2018
Föreningen för myggbekämpning har länge velat att kommunen ska använda VectoBac G, men än har Forshaga kommun inte gjort det. Och det kommer inte heller ske i år.
– Det blir ingen under 2018, i år gör vi endast effekter där vi försöker mildra vissa områden. Det långsiktiga målet är att vi ska få till en bekämpning och det kan bli både 2019 och 2020, säger Per Lawén (S)
Men hur man ska komma åt eventuella myggproblem i år eller nästa år, är olöst.
– Ja det är det som är bekymmer... Det är biologisk bekämpning eller gasolfällor som jag tror man redan påbörjat arbetet med, säger Kenneth Johansson, landshövding.
Mikaela Blixt Mathiasson är skeptisk till att en dialog mellan kommunen och länsstyrelsen ska kunna leda till färre mygg.
– Det kommer inte ta oss någonstans, länsstyrelsen jobbar inte med biologisk bekämpningsmedel och det är det vi behöver här för att reducera myggmängden med 98 procent, för att märka någon skillnad. Men jag tror på sikt att kommunen och Lawén har bra intentioner och vill lösa problemen.