• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinna sitter ner i gräset och håller fram handen mot hundar i en hundgård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se hur hur hundarna försöker undkomma myggen och hur situationen påverkar vardagslivet för Janke Nobel. Foto: SVT

Mygginvasionen plågar både människor och djur

Uppdaterad
Publicerad

Även i de nordligare delarna av länet plågas invånarna just nu av översvämningsmygg. Janke Nobel och hennes man bor och driver hundspannsverksamhet på en gård i Gravol utanför Stöllet och i en dryg vecka har deras vardag i högsta grad påverkats av myggorna.

– Man kan inte vara utomhus, det är svårt med grönsakslandet och jobbigt för hundarna i hundgårdarna. Myggen hoppar på en direkt, säger Janke Nobel.

Vidtagit många åtgärder

När SVT träffar henne har hon på sig en speciell anorak som är impregnerad för att hålla myggen borta. På bordet under det uppspända tältet i trädgården ligger hattar med myggnät, giftfri myggolja och ett portabelt myggskydd. Och pengarna som var tänkta att gå till en utbyggnad av hundgårdarna fick istället gå till att köpa en gasoldriven myggbekämpare som förhoppningsvis ska göra livet lite lättare för de 28 hundarna, Janke och hennes make.

– Den lockar till sig mygg och slukar dem.

Värsta på 20 år

De har bott i Gravol i 20 år och aldrig varit med om någon liknande mygg-situation.

– 2018 var det mycket mygg men nu har det spårat ur rejält.

I klippet: Se hur hur hundarna försöker undkomma myggen och hur situationen påverkar vardagslivet för Janke Nobel.

Oklart vem som ansvarar

På Torsby kommun utreder man vem som är ansvarig i myggfrågan.

– Vi är mitt uppe i det och jag har inte så många fler svar än, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Andreas Trollåker, som hört talas om problematiken.

– Jag vet att det tidigare gjorts en del förebyggande insatser som att röja sly, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.