Företag som nekas lån påverkar den lokala handeln negativt, menar Hans Nordlund, ordförande i Centrumföreningen Attraktiva Filipstad. Foto: SVT

Centrumföreningen i Filipstad tar strid mot bankerna

Uppdaterad
Publicerad

Centrumföreningen Attraktiva Filipstad kräver i ett brev till bankerna och regeringen att nya företag i Filipstad måste behandlas rättvist och få banklån lättare än idag. Föreningen anser att det är en överlevnadsfråga för hela kommunen.

I brevet till bankerna och regeringen skriver föreningen att det blivit svårare för nya företag och verksamheter i Filipstad att få lån och att det innebär att de verksamheter som idag finns inne i Filipstad och avslutas inte ersätts med nya.

– Vi har upplevt problem där banker inte ställer upp för de som vill starta företag eller som vill förnya och utöka företagandet, alltså även befintliga företag, som stött på patrull för att de inte tror på dem och ger lån, säger Hans Nordlund, ordförande i Centrumföreningen Attraktiva Filipstad.

Hindrar utvecklingen

Om företagen inte får lån får de svårt att investera och kan tappa i konkurrenskraft. Det hindrar utveckling och påverkar välfärden och den lokala handeln negativt resonerar centrumföreningen.

Dessutom har alla lokala bankkontor utom Handelsbanken lagts ner i Filipstad och det försämrar också tillvaron för företagen i Filipstad, poängterar kommunalrådet Åsa Hååkman Felth (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.