Kokboken är slutpunkten i ett årslångt projekt som kom till på initiativ av Hammarö och Karlstad gymnasienämnd.
De kommuner som deltar i projektet är Arvika, Grums, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Sunne och Säffle. Under året har kockar från de nio kommunerna och landstinget dammsugit länet efter lokala råvaror. Ett tjugotal besök hos lokala matproducenter blev det under hösten 2017.
Under våren har man ägnat sig åt att ta fram recepten och idag var det dags för sista provlagningen och
fotografering.
– De har varit duktiga. De har varit innovativa. Det spretar väldigt mycket och det är nytänkande, säger Alain Grenard.
Släpps i november
Recepten spänner över allt från lammlever till lax och kokboken är tänkt att rymma drygt 50 recept.
– Det var en grupp som har gjort en viltfärslasagne. Den tycker jag var outstanding, säger Alain Grenard.
Boken släpps på Värmlands bokfestival i november.
Fakta
Recept på viltfärslasagne, 100 portioner
3,6 kilo hjortfärs
3,6 kilo vildsvinsfärs
3,6 kilo hackad gul lök
12 stycken pressade vitlök solo
3,6 kilo finrivna morötter
2 kilo riven palsternacka
4,5 kilo riven rotselleri
1,2 liter koncentrerad viltfond + 10 liter vatten
14 liter grädde
3,5 liter torkade och smulade trattkantareller, blötlagda
2 kilo riven Gammel Pär ost
0,5 kilo lingonsylt
1,5 deciliter torkad timjan
2 liter vitt vin
Mjöl till redning
Salt, peppar och soja
Matfett
4 kilo lasagnetter
1, Blötlägg kantarellerna en timme, sila av vattnet men spara det.
2, Fräs lök, vitlök och kantarellerna i matfettet.
3, Tillsätt färsen och rotsakerna och fräs ytterligare några minuter.
4, Tillsätt vätskan från kantarellerna, vinet, buljongen, vatten och lingonsylten.
5, Låt koka upp och puttra några minuter.
6, Smaka av med kryddorna och red till en simmig konsistens.
7, Såsen bör vara ganska lös då lasagnetterna suger åt sig vätska.
8, Dra kastrullen från värmen och blanda i ¾ av osten.
9, Lägg lasagnetterna i en ugnsform, slå över såsen och toppa med resten av osten.
10, Grädda i ugn på 160° i 40 minuter.