Närproducerad mat ska bli kokbok

Uppdaterad
Publicerad

Det slamrade, fräste och puttrade när ett femtontal värmländska kockar samlades idag för att provlaga och provsmaka recepten i en ny värmländsk kokbok. Recepten som är gjorda av kockar är tänkt att öka användningen av lokalt producerade råvaror i storköken.

– Vi producerar en himla massa bra saker i Värmland och vi vill använda dem i våra storkök, till våra barn och äldre, säger Alain Grenard, kostchef på Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning och ansvarig för projektet.

Kokboken är slutpunkten i ett årslångt projekt som kom till på initiativ av Hammarö och Karlstad gymnasienämnd.

De kommuner som deltar i projektet är Arvika, Grums, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Sunne och Säffle. Under året har kockar från de nio kommunerna och landstinget dammsugit länet efter lokala råvaror. Ett tjugotal besök hos lokala matproducenter blev det under hösten 2017.

Under våren har man ägnat sig åt att ta fram recepten och idag var det dags för sista provlagningen och

fotografering.

Alain Grenard Foto: SVT

– De har varit duktiga. De har varit innovativa. Det spretar väldigt mycket och det är nytänkande, säger Alain Grenard.

Släpps i november

Recepten spänner över allt från lammlever till lax och kokboken är tänkt att rymma drygt 50 recept.

– Det var en grupp som har gjort en viltfärslasagne. Den tycker jag var outstanding, säger Alain Grenard.

Boken släpps på Värmlands bokfestival i november.

Fakta

Recept på viltfärslasagne, 100 portioner

3,6 kilo hjortfärs 

3,6 kilo vildsvinsfärs

3,6 kilo hackad gul lök                           

12 stycken pressade vitlök solo  

3,6 kilo finrivna morötter

2 kilo riven palsternacka                                        

4,5 kilo riven rotselleri                                               

1,2 liter koncentrerad viltfond  + 10 liter vatten                  

14 liter grädde

3,5 liter torkade och smulade trattkantareller, blötlagda          

2 kilo riven Gammel Pär ost                            

0,5 kilo lingonsylt                             

1,5 deciliter torkad timjan                                                                      

2 liter vitt vin      

Mjöl till redning

Salt, peppar och soja 

Matfett

4 kilo lasagnetter    

1, Blötlägg kantarellerna en timme, sila av vattnet men spara det.

2, Fräs lök, vitlök och kantarellerna i matfettet.

3, Tillsätt färsen och rotsakerna och fräs ytterligare några minuter.

4, Tillsätt vätskan från kantarellerna, vinet, buljongen, vatten och lingonsylten.

5, Låt koka upp och puttra några minuter.

6, Smaka av med kryddorna och red till en simmig konsistens.

7, Såsen bör vara ganska lös då lasagnetterna suger åt sig vätska.

8, Dra kastrullen från värmen och blanda i ¾ av osten.

9, Lägg lasagnetterna i en ugnsform, slå över såsen och toppa med resten av osten.

10, Grädda i ugn på 160° i 40 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.