Nasim Rahimi och Mahdi Nazari kom hit som ensamkommade flyktingar från Afghanistan 2015. Sen dess har dom flyttats runt på olika boenden i olika orter i Värmland. Nu har Mahdi fått boende hos en familj.
– De är jättesnälla. Jag leker med barnen och pratar med familjen. De hjälper mig med läxorna. Jag har lärt mig svenska hur snabbt som helst och jag lär mig hur det fungerar i Sverige. Det fungerar jättebra, säger Mahdi Nazari.
Oviss framtid
För kompisen Nasim ser framtiden betydligt mer oviss ut. Om ett par veckor har han ingenstans att bo och han vet inte vart han ska ta vägen.
– Jag är jätteorolig, säger han.
– Det blir svårt att studera. Jag kan ju inte bo på tågstationen. Nu blir det kallt också, säger Nasim Rahimi.
Idag hölls en protestaktion i Arvika där ett tält sattes upp utanför biblioteket som en symbolisk handling för att stödja de ensamkommande.
Får sätta hoppet till frivilliga
För Nasim och flera av hans vänner står nu hoppet till frivilliga familjer som ideellt kan ställa upp och erbjuda någonstans att bo. Men Mahdi tror att många kan vara rädda för att ta emot en människa man inte känner i sitt hem.
– Man kanske inte vågar, utan tänker ”jag känner inte den där killen”. Jag tror också att man kanske bara har hört negativa saker om folk från Afghanistan. Jag hoppas att folk kan öppna sitt hjärta och sitt hem, säger Madhi Nazari.
Boende för ensamkommande efter nya gymnasielagen
Om rätten till bistånd enligt LMA, lagen om mottagande av asylsökande, upphört får den berörda personen inte längre bo kvar hos Migrationsverket.
På sin sajt skriver Migrationsverket att:
”En ansökan om uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen innebär inte att du får rätt att bo i Migrationsverkets anläggningsboende, utan enligt Migrationsverkets tolkning är det upp till dig som sökande att själv ordna bostad. Om du har svårt att klara ditt uppehälle är det ytterst kommunen där du befinner dig som får pröva om du har rätt till ekonomiskt bistånd.”