• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Bibliotekarien Robin Karlsson poserar med böcker av Jon Fosse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Degerfors bibliotek var glada över att de hade en del böcker av Jon Fosse i bokhyllorna. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Nobeljackpot på biblioteket i Degerfors: ”Författare vi har inne”

Publicerad

Bibliotekarierna Robin Karlsson och Åsa Johansson väntade nervöst på tillkännagivandet av årets Nobelpristagare i litteratur.

– Åh, det blev han! Bra, då kan vi låna ut böcker direkt, utbrast Åsa Johansson bakom utlåningsdisken.

Minuterna innan tillkännagivandet letade bibliotekaren Robin Karlsson efter potentiella Nobelvinnare bland bokhyllorna på biblioteket i Degerfors. Resultatet var ganska magert. En bok av Anne Carson och fem böcker av norrmannen Jon Fosse.

– Det blir ju bra om det blir Fosse, då behöver inte intresserade vänta på att få läsa. Blir det någon otippad författare som inte är översatt till svenska så kan det ta tid innan vi har något att erbjuda.

Fosse-bok lånades ut direkt

När det stod klart att det var just Jon Fosse som fick årets Nobelpris var lättnaden stor. Robin Karlsson trodde att den första boken skulle var utlånad inom någon timme. Det tog bara minuter.

– Jag lånar den så får jag se vad det är för något. Spännande, sade premiärlånaren Mona till SVT Nyheter Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.