Morokulien och fredsmonumentet mellan Sverige och Norge. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Norskt ministerbesök vid Morokulien höljt i dunkel

Uppdaterad
Publicerad

Norges justitie- och beredskapsminister Monica Meland (H) besöker norska Magnormoen och gränsområdet Morokulien under måndagsförmiddagen.

Även vice polismästaren för Innlandets polisdistrikt och Innlandets landshövding ska vara med på besöket, enligt ett pressutskick från norska justitiedepertementet.

Ministern ska också hälsa på vid test- och kontrollstationen i Magnormoen.

Syftet med besöket höljt i dunkel

Det finns en diskussion, och från gränskommunerna Eda och Eidskogs håll håll, en önskan om ett stärkt samarbete och en gemensam polisstation på riksgränsen. Men Andreas Bjørklund som är kommunikatör på justitiedepartementet vill inte gå in på detaljer om vad besöket går ut på.

– Jag kan inte säga så mycket mer och kan inte bekräfta något, säger han till SVT.

Eda kommun hoppas på den gemensamma polisstationen

Enligt Anders Andersson som är kommunchef i Eda kommun, så vet inte heller han vad visiten kommer handla om. I ett mejl till SVT skriver han:

”Vi vet inget om innehållet i mötet”.

Hans förhoppning är dock att Norge ska ge tummen upp för byggnationen av den gemensammma polisstationen på gränsen.

– I Sverige har man ju sagt ja till det här för längeseden. Och jag kan väl tänka mig att i och med att det pågår en norsk valrörelse och är stortingsval den 13 september, så borde ju justitieministern komma med ett besked, om hon nu ändå åker hit.

Kommunchef Anders Andersson och kommunalrådet Johanna Söderberg (C) kommer vara på plats som åhörare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.