– Det är förmodligen en siffra tilltagen i underkant och det är lätt att räkna ut att det kommer att få katastrofala konsekvenser för de som drabbas, säger Erik Evestam, verksamhetsutvecklare på LRF.
Förra veckan berättade SVT Nyheter Värmland om 84-årige Gunnar Eriksson i Mallbacken som äger ett kraftverk i Silverforsen. Gunnars damm saknar modernt tillstånd och Länssyrelsen har gett honom tre val: Söka tillstånd – för att driva dammen eller riva dammen, eller betala vite. Oavsett så måste Gunnar betala ur egen ficka, och det handlar om en kostnad på hundratusentals kronor.
Fyra fall till domstol
Men Gunnar är långtifrån ensam, i Värmland finns det i dag ett 40-tal dammar som saknar tillstånd. LRF menar att det här kommer få förödande konsekvenser, inte bara för enskilda kraftverksägare, utan för den värmländska landsbygden i stort.
– Det kommer att påverka landsbygdens omkringmiljö, som förlorar vattenspeglar och kanske drabbas av framtida översvämmningar om de här anläggningarna ska rivas, säger Erik Evestam.
”Oskälig myndighetsutövning”
Ansvarig myndighet, länsstyrelsen, kan inte göra så mycket, de är bundna av EU:s ramdirektiv för vatten. Men LRF menar att länsstyrelsen – i stället för att blint följa lagen borde slå larm om att det här är orimligt.
– Oavsett hur Gunnar och alla andra gör så blir det ju fel, och de kommer att drabbas av oerhört stora kostnader. Det visar att det här är en oskälig myndighetsutövning, säger Evestam.
– Nu har vi ett antal domar som vi måste följa. Det kan upplevas hårt, jag förstår det. Men i det här fallet så är det vår skyldighet att se till att se till att tillstånd finns för dammar och kraftverk, säger Robert Andrén, länsråd på länsstyrelsen i Värmland.
Det är ju juridiskt prövat och myndigheterna har ju rätt att göra så här?
– Ja men lagstiftningen är ju inte blind. Den kan inte vara både blind och dum, och ser vi att det ger de här effekterna för enskilda människor då måste man pausa. Vi kan inte driva folk från hus och hem, säger Erik Evestam på LRF.