• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu finns inte Uddeholmsbolaget första kraftstation från 1906 mer. Hagforsbon Thomas Rothschild berättar vad känner över rivningen och vad han hoppas på för framtiden. Foto: SVT

Här rivs kraftstationen i Stjärnsfors

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på torsdagsmorgonen började rivningen av den gamla kraftstationen i Stjärnsfors i Hagfors kommun.

Knappt tolv timmar efter att byggnadens ägare Fortum, och Hagfors kommun beslutat att kraftstationen skulle rivas så började arbetet med att demolera det anrika huset, klockan 05:30 i morse.

Protester mot rivningen

Tidigare i september har upprörda Hagforsbor försökt stoppa rivningen och både kommunens kulturchef och en antikvarie från länsstyrelsen fick i uppgift att utreda kraftstationens kulturhistoriska värde – ett värde som visade sig inte vara tillräckligt högt för att låta byggnaden stå kvar.

Hagfors

Gick lugnt till

Både en av rivningsarbetarna på plats och kommunikationsansvarig för Fortums vattenkraft, Jonas Morian, säger till SVT Värmland att rivningsarbetet den här gången har fått pågå ostört.

Men Thomas Rothschild som bor i Hagfors och som varit aktiv i protesterna mot rivningen, var på plats redan i morse för att se den över 100 år gamla kraftstationen en sista gång.

Hör vad han känner och vad han hoppas på i framtiden, i klippet ovan.

STJÄRNSFORS

• Stjärnsfors är ett gammalt brukssamhälle i Hagfors kommun utanför Uddeholm

• Förr fanns järnbruk, såg och pappersmassefabrik

• Idag finns några enstaka bostadshus, herrgården, stationen och några gamla industribyggnader

• På industriområdet finns ett bruks- och kvarnmuseum som under pandemin hållt stängt

• Den första hammarsmedjan och masugnen byggdes 1668

• I mitten av 1700-talet var bruket Sveriges största i branschen

• Släkten Geijer ägde och styrde företaget under senare delen av 1800-talet

källa: https://varmlandskindustrihistoria.wordpress.com/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hagfors

Mer i ämnet