Värmlands Säby uppifrån

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du följa med upp på taket och förutom utsikten, höra mer om den stora takrenoveringen. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Nu har anrika 1700-talsgården Värmlands Säby fått nytt tak

Publicerad

Värmlands Säby står stoltare än på flera hundra år. Sedan i somras har vana hantverkare, skifferläggare, plåtslagare och timmermän, renoverat taket på gården från 1774.

– Det är en ära att få lägga om det här taket, säger Mikaela Humble, huvudentreprenör för arbetet.

Värmlands Säby andas historia. Gårdens anor sträcker sig så lång tillbaka som till 1200-tal. Men den nuvarande huvudbyggnaden byggdes i en tid då Kungliga Operan i Stockholm gav sina första föreställningar, en Gustav den III:s tid.

När vår tids hantverkare går upp på gårdens vind för att signera sitt arbete på insidan av klocktornets dörr så är det lite av en högtidsstund.

– Det känns häftigt att få sätta sin signatur där, säger Anders Zika. Han är plåtslagare och har knackat kopparplåten som ramar in gårdens skiffertak.

Historiskt byggnadsminne

Det är ett miljonprojekt att byta ett tak på ett historiskt byggnadsminne som Värmlands Säby.

– Gården har ett lagstadgat skydd och vi för en kontinuerlig dialog med länsstyrelsen när vi ska göra förändringar, berättar gårdens ägare Jockum Beck-Friis Jr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.