folk som står runt en lax som man sätter in sändare på i magen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur studien går till och hur en pump ska få fiskarna att välja en annan väg än genom de dödliga turbinerna. Foto: Niclas Brunell/SVT

Ny forskning hoppas rädda laxen i Klarälven förbi kraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Kraftverken i Klarälven går hårt åt laxbeståndet men nu hoppas forskare vid bland annat Karlstads universitet kunna rädda fisken med ny teknik:

– Studier visar att av 50 utlekta fiskar är det 49 som aldrig kommer fram till Vänern, säger biologiprofessor Larry Greenberg som är projektledare för studien vid Karlstads universitet.

Målet med studien är att skapa en avledningsmanöver för fiskarna med hjälp av stor pump vid kraftstationen vid Edsforsen. Ett antal fiskar märks med sändare för att forskarna ska kunna följa vilken väg fisken tar och ta reda på hur många som klarar återvandringen till Forshaga och sedan Vänern.

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Karlstads universitet, SLU, kraftbolag och en multinationell pumptillverkare.

I klippet hör du biologiprofessor Larry Greenberg berätta om hur studien går till och hur en pump ska få fiskarna att välja en annan väg än genom de dödliga turbinerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.