Kokboken, som riktar sig till skolor och offentliga kök, har utvecklats inom samarbetsprojektet ”Nya grödor och produkter” som är en del av det större initiativet Livsmedel Värmland. Recepten bygger på baljväxter och proteingrödor odlade i Värmland och andra håll i Sverige, med syftet att främja lokal produktion och hållbarhet.
– Det är relativt lätt att jobba med lokala råvarorna . Det är bara lite längre tid för förberedelser, säger Ola Andersson, köksansvarig på Färjestadsskolan.
– Det handlar om beredskap, hälsa, klimat och möjligheten att komplettera måltider med bättre kött. Djuren behövs för att ge gödsel till våra grödor, och det är viktigt att unga lär sig äta den här maten tidigt för hållbara matvanor, säger Camilla Andersson.
Lanseringen avrundades med ett mingel där gästerna fick provsmaka rätter ur kokboken, tillagade med de lokala råvarorna.
– Det var supergott. Det tar lite tid att laga, och tonåringar kan vara skeptiska, men jag skulle absolut prova hemma, säger Jane Åsen, som själv är gruppchef på kost och lokalvård i Hammarö kommun.
Starta klippet och hör mer om kokboken.