Två personer står utomhus framför en skolbyggnad. Den ena personen bär en svart jacka, medan den andra har en vit jacka med en huva. Den person som pratar håller en mikrofon med SVT:s logotyp. Det är klart väder med blå himmel i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Torsbyborna Nelly Söderström och Thea Eriksson tycka till om att bo på orten. Foto: Moa Roos/SVT

Ny ranking: Årjäng bäst för unga att bo i – Torsby en raket

Publicerad

Årjäng är landets näst bästa kommun för unga att bo – och Torsby har gjort en raketresa.

Det enligt en årlig kartläggning från Länsförsäkringar.

Länsförsäkringars kartläggning har nu gjorts för tredje gången och Årjäng håller sig kvar i toppen. 2021 rankades kommunen högst i Sverige – nu blir det en andraplats bakom Tidaholm i Västra Götaland.

Samtidigt klättrar Torsby kommun rejält, 141 placeringar närmare bestämt och placeras på en 61:a plats nationellt. Även Säffle klättrar rejält, från en 185:e plats till 79:e, en förbättring med 106 placeringar.

Torsbyungdomarna om kommunens fördelar

Vi åkte till Torsby för att höra om ungdomarna på orten instämmer i rankingen som vägt samman faktorerna ungdomsarbetslöshet, bostadspriser, trångboddhet och tillgång till bostäder för unga i sin ranking.

Hör Torsbyungdomarnas åsikter i videon.

Forshaga placerar sig sist i Värmland

Minst fördelaktigt för unga är det att bo i Forshaga och totalt placerar sig kommunen på en 136:e plats av 240 i Sverige.

Allra sist på listan placerar sig, precis som förra året, Bergs kommun i Jämtland.

Värmlandskommunernas placering

1) Årjäng

2) Sunne

3) Arvika

4) Kil

5) Grums

6) Kristinehamn

7) Filipstad

8) Hammarö

9) Torsby

10) Säffle

11) Karlstad

12) Forshaga

Hagfors, Munkfors, Storfors och Eda är exluderade i rankingen på grund av att färre än tio bostadsrättsförsäljningar har skett under året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.