Ovissheten om framtiden är stor för plastkassetillverkaren Bengt Lundin. Idag arbetar 100 personer i företaget och här tillverkas 800 miljoner kassar om året. Idag har man fullbeläggning, men är exportalternativet ett sätt att parera ett produktionsbortfall efter skattehöjningen?
– Vi vet inte hur kunderna kommer att agera. Kommer de att ta ut skatten av konsumenten eller kommer man att sänka marginalen på kassen. Vi utgår dock ifrån att det blir en betydligt lägre utleveransvolym från fabriken, säger Lars Lundin, senior adviser hos företaget
Ska minska nedskräpningen
Det är regeringen som tillsammans med Centern och Liberalerna föreslår skatten som riksdagen ska besluta om och som ska börja gälla från förste maj i år. Det innebär att en kasse i butiken beräknas kosta mellan sex och sju kronor och syftet är att minska nedskräpningen.
– Vi tycker att skatteförslaget är fullständigt ogenomtänkt. Man har inte riktigt förstått vilka konsekvenser det ger. Miljösynpunkt är ett argument. Det handlar då om nedskräpning. Vi anser inte att bärkassar är en nedskräpningsfaktor i Sverige och inte i Norden heller. Vi har ett system som bygger på att vi återanvänder och återvinner våra produkter.
Beredskap för nedskärningar
Men hur är det då för dom 100 anställda. Hur stor är då risken att en del förlorar jobben?
– Vi har en hög beredskap för det, men vi har inte taget några beslut än, avslutar Lars Lundin på Bengt Lundin AB.