Covidvaccin, diabetes, ny studie

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra professor Johan Jendle och forskaren Aidin Rawshani berätta om den stora studien om covid-19 och diabetes typ 2. Foto: SVT

Ny studie: Ökad risk för diabetes hos de som varit svårt sjuka i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Den som blir svårt sjuk i covid-19 löper ökad risk att drabbas av diabetes. För den som inte är vaccinerad ökar risken ännu mer. Det visar en ny brittisk studie.

– Det här är en stor studie som omfattar 16 miljoner individer, säger Johan Jendle, professor i medicinsk vetenskap vid Örebro universitet.

Studien är publicerad i den brittiska tidskriften The Lancet och visar att risken för att drabbas av diabetes typ 2 ökar om man har blivit svårt sjuk i covid-19.

Forskarna såg också att för den som inte är vaccinerad och drabbas av covid-19 är risken för att drabbas av diabetes typ 2 nästan åtta gånger större.

– Vaccinerade individer uppvisade en markant lägre risk för diabetes jämfört med dem som var ovaccinerade, säger ST-läkaren och forskaren Aidin Rawshani vid Sahlgrenska sjukhuset.

Vaccination kan sannolikt skjuta på insjuknande i diabetes

Enligt Karlstadsbon och professorn Johan Jendle går det inte att säkerställa fullt ut att covidvaccinet minskar risken för typ 2-diabetes.

– Genom den här vaccinationen så kan man med stor sannolikhet skjuta på diabetesinsjuknandet men man kan inte med säkerhet säga att man förhindrar diabetes, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.