Sedan 17 juli 2022 är det lagkrav om intern visselblåsarfunktion. Det gäller offentliga arbetsgivare med minst 50 anställda och privata arbetsgivare med minst 250 anställda.
Nu börjar det snart även gälla mindre företag, från och med 17 december i år ställs samma krav även på privata arbetsgivare med minst 50 anställda.
– Alla som rapporterar är anonyma, om någon rapporterar någonting så få vi ta ett snack om det så att sköts på ett bra sätt. Vi har inte den kulturen att det ska bli repressalier för folk tycker någonting, säger Stefan Niklasson, vd på Wipab.
Skyddar även personer som stöder visselblåsare
Den inkluderar också tidigare anställda, leverantörer, aktieägare, volontärer, arbetssökande och personer som hör till företagets ledning och tillsynsorgan.
Lagen skyddar också individer som hjälper eller på något sätt stöder visselblåsaren.
I klippet ovan hör du Stefan Niklasson, vd på Wipab om den nya lagen och hur han tänker om den.
Detta är Visselblåsarlagen
• Alla offentliga arbetsgivare som har fler än 50 anställda samt privata arbetsgivare med fler än 249 anställda ska ha dessa kanaler på plats från och med den 17 juli 2022. Från och med den 17 december 2023 gäller även kravet för privata arbetsgivare med minst 50 anställda. Ett antal myndigheter som utsetts som behöriga ska också inrätta externa visselblåsarsystem.
• Visselblåsarlarm ska hanteras av särskilt utsedda personer eller enheter som ska vara oberoende och självständiga.
• Visselblåsare ska skyddas mot repressalier från arbetsgivare. Utsätts en visselblåsare ändå för repressalier ska det finnas rätt till skadestånd.
• En bred krets av personer ska kunna använda visselblåsarsystemet och skyddas mot repressalier. Utöver anställda ska bland andra volontärer, praktikanter, konsulter och aktieägare ingå i den skyddade personkretsen.
• Arbetsgivare och fackförbund ska kunna ingå kollektivavtal om den interna visselblåsarfunktionen där de kan anpassa rutinerna till de egna förhållandena på arbetsplatsen.
Källa: Arbetsmiljöverket