Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte den kulturen att det ska bli repressalier för att folk tycker någonting” – se vad Stefan Niklasson, vd på Wipab, tänker om nya visselblåsarlagen. Foto: Sayed Hashimi/SVT

Nu börjar visselblåsarlagen gälla mindre företag – ska motverka missförhållanden

Uppdaterad
Publicerad

Visselblåsarlagen trädde i kraft i december 2021 och kom till för att avslöja missförhållanden på arbetsplatser. Nu utvidgas lagen för att inkludera mindre företag.

– Den tror jag är jättebra för många företag, säger Stefan Niklasson, vd på plåtföretaget Wipab.

Sedan 17 juli 2022 är det lagkrav om intern visselblåsarfunktion. Det gäller offentliga arbetsgivare med minst 50 anställda och privata arbetsgivare med minst 250 anställda.

Nu börjar det snart även gälla mindre företag, från och med 17 december i år ställs samma krav även på privata arbetsgivare med minst 50 anställda.

– Alla som rapporterar är anonyma, om någon rapporterar någonting så få vi ta ett snack om det så att sköts på ett bra sätt. Vi har inte den kulturen att det ska bli repressalier för folk tycker någonting, säger Stefan Niklasson, vd på Wipab.

Skyddar även personer som stöder visselblåsare

Den inkluderar också tidigare anställda, leverantörer, aktieägare, volontärer, arbetssökande och personer som hör till företagets ledning och tillsynsorgan.

Lagen skyddar också individer som hjälper eller på något sätt stöder visselblåsaren.

I klippet ovan hör du Stefan Niklasson, vd på Wipab om den nya lagen och hur han tänker om den.

Detta är Visselblåsarlagen

• Alla offentliga arbetsgivare som har fler än 50 anställda samt privata arbetsgivare med fler än 249 anställda ska ha dessa kanaler på plats från och med den 17 juli 2022. Från och med den 17 december 2023 gäller även kravet för privata arbetsgivare med minst 50 anställda. Ett antal myndigheter som utsetts som behöriga ska också inrätta externa visselblåsarsystem.

• Visselblåsarlarm ska hanteras av särskilt utsedda personer eller enheter som ska vara oberoende och självständiga.

• Visselblåsare ska skyddas mot repressalier från arbetsgivare. Utsätts en visselblåsare ändå för repressalier ska det finnas rätt till skadestånd.

• En bred krets av personer ska kunna använda visselblåsarsystemet och skyddas mot repressalier. Utöver anställda ska bland andra volontärer, praktikanter, konsulter och aktieägare ingå i den skyddade personkretsen.

• Arbetsgivare och fackförbund ska kunna ingå kollektivavtal om den interna visselblåsarfunktionen där de kan anpassa rutinerna till de egna förhållandena på arbetsplatsen.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.