Thomas Dahl, biodlare med 300 samhällen och styrelseledamot i Biodlingsföretagarna. Foto: Svenska Bin

Nya hotet mot biodlarna: Svarthonung från Asien

Publicerad

Konstruerad honung från Kina har tagit steget in på den europeiska marknaden. Trots hårda krav drabbas även Sverige då mer än hälften av honungen i butikerna importeras. Hur detta påverkar branschen och den biologiska mångfalden är just nu en het fråga.

Under helgen samlas hundratals odlare och biintresserade på den årliga konferensen som denna gång sker på Selma Spa i Sunne. Arrangören uppger att det är fullknökat och fler väntas köa i dörren.

Internationella föreläsare deltar och allt från kvalitén på honungen till hoten från varroakvalster kommer avverkas fram till söndagen. Men det som ligger högst på agendan är hotet från österländsk så kallad svarthonung.

– Det har skapat riktiga ekonomiska problem, framförallt i östra Europa, säger arrangören Thomas Dahl, styrelsemedlem i Biodlingsföretagarna.

Genväg genom Ukraina

Tidigare har företagen bakom kinesisk svarthonung riktat in sig på USA men efter importstopp där har man vänt blickarna mot Europa.

– Det skapades ju en bakdörr via Ukraina och där såg man sin chans, säger Thomas Dahl.

Kritiken mot svarthonung är att den hanteras felaktigt och industriellt. Det rör sig om förfalskningar där man använder ”rice syrup” som blandas med pollentillsatser och smaksätts för att likna honung. Just hanteringen av produkten är den största skillnaden från svensk honung. Detta drabbar odlarna och i förlängingen pollinatörerna och den biologiska mångfalden.

Importrestriktioner

Inom branschen har problemen med svarthonung blivit en snackis. Från flera håll kommer nu krav på importrestriktioner och Etienne Bruneau kommer redogöra vad som sker högsta politiska nivå av COPA och Apimonida under helgen.

– Om inte situationen förbättras kommer europeiska biodlare inte kunna fortsätta. Detta hotar existensen av mer än tio miljoner bikupor i Europa, sade Etienne i en intervju tidigare i veckan, samtidigt påpekade han vad detta kan innebära för den biologiska mångfalden.  

Hur påverkas vi i Sverige av detta?

– Vi påverkas indirekt. Drygt 40 procent av den honung som säljs tillverkas här men resten importeras. Vi har rätt bra kontroll på importen men varje år kommer det in svarthonung, säger Thomas Dahl.

Kontrollera märkning

Svarthonungen i sig är inte en olaglig produkt, dock är det vanligt att märkningsregler ej följs. På marknaden finns andra produkter som utger sig för att vara något det egentligen inte är, säger Dahl och nämner ett smör gjort på rapsolja och tillsatser. Att svarthonung blivit en stor industri märks tydligt i siffrorna, menar han.

– De senaste tio åren har honungsproduktionen i Kina ökat med 50 procent men antalet samhällen är detsamma. Likadant är det i Vietnam och Thailand.

Hur ska man som konsument undvika svarthonung?

– Läs på burken! Det finns märkningar för svensk honung, från EU och utanför EU. Sedan finns en märkning för blandat ursprung som kan vara tillverkad var som helst, avslutar Thomas Dahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.