En hand stoppar i en elbilsladdareladdare i en elbil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
''Det är vår ambition och vi tror det'' säger fastighetsförvaltaren Claes Hellberg om att klara lagkravet den 1 januari 2025. Hör han berätta mer om utmaningarna i klippet. Foto: SVT

Nya lagkravet om laddstolpar – en utmaning för Svenska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 januari 2025 ska alla parkeringar i hela Sverige med 20 eller mer platser ha laddstationer. Det är en ekonomisk utmaning för flera aktörer, bland annat Karlstads stift.

– Det blir lite svårt att uppfylla på vissa ställen utan väldigt stora insatser, säger Claes Hellberg som är fastighetsförvaltare.

Redan den 10 mars 2020 så fanns det lagkrav på att alla nybyggda parkeringar med 10 platser ska ha laddstationer. Men från och med 1 januari 2025 gäller lagkravet retroaktivt för parkeringar med minst 20 platser.

Inom Karlstads stift är det nio parkeringar som påverkas av det nya lagkravet. De flesta är vid landsbygdskyrkor som i Älvsbacka och Molkom, men även Ruds kyrkogård i Karlstad påverkas. Där finns inte laddinfrastrukturen framdragen vilket innebär extra kostnader.

– Om vi ska få upp laddstationer som klarar av moderna bilar så rör det sig om 600 000 kronor för just den här parkeringen. På andra parkeringar kanske man klarar sig på 60-70 000 kronor om elen är framdragen, säger Claes Hellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.