De nya leksakerna fick godkänt av snart tvååriga Märta Johansson. Foto: SVT

Nya leksaker ska öka tryggheten på barnavårdscentralen

Publicerad

Nu satsar Landstinget i Värmland på att göra om väntrummen på alla länets 31 barnavårdscentraler. Tanken är att man ska få nya leksaker som gör att miljön blir mer barnvänlig och minskar stressen inför vårdbesöket.

Det är förmiddag och i väntrummet på barnavårdscentralen i Kil är det full fart. Ettårige Elliott Danielsson sitter framför ett stort trähus med hjul som man kan dra i ett sick-sackskuret långt hål. I andra hörnet sitter snart tvååriga Märta Johansson och försöker dra magnetiska dinosaurieägg från punkt a till punkt b med hjälp av en magnetisk penna.

Båda leksakerna är nya och speciellt framtagna för att göra upplevelsen så positiv som möjligt för barnen. I Kil är man den första barnavårdscentralen i länet som fått alla gamla leksaker utbytta och tanken är att resterande 30 BVC-väntrum ska få göra samma sak.

– Jag ser ju ett väntrum som starten på ett besök. Kommer ett barn till en miljö där de känner sig välkomna, där de med en gång kan fångas av att där finns saker för dem, då har man grundat det fortsatta mötet, säger lekterapeuten Elisabeth Olsson.

Pedagogiskt och miljömässigt bra

De nya leksakerna har plockats fram i ett samarbete mellan fem olika enheter inom landstinget. Miljöenheten, barnhälsosvården, lekterapin, smittskyddsenheten och konstenheten har alla bidragit med sina perspektiv.

– Dels det pedagogiska perspektivet, att det är hygieniskt och lätt att rengöra, att det är miljösäkert och att det är barnsäkert, säger Cristina Gillå som jobbar som verksamhetsutvecklare inom barnhälsovården i Värmland.

Men det finns också ett jämlikhetstänk i utbytet av leksaker.

– Alla barn ska ha samma rätt till lek när de kommer till landstingets olika miljöer. Tidigare har det sett olika ut i väntrummen. Personalen har kanske i all välmening plockat med sig gamla avdankade leksaker, det har varit pussel där det saknas bitar och trasiga leksaker. Men nu plockar vi alltså fram riktlinjer som gör att det kommer bli mer enhetligt, säger Cristina Gillå.

Kostar en kvarts miljon

Prislappen för att byta ut alla leksaker på länets 31 barnavårdscentralerna bekostas av landstinget och landar på drygt en kvarts miljon kronor. Och de som har varit med i processen vill nu att alla landstingets väntrum där det kan finnas barn ska göras om.

– Jag ser det som väldigt angeläget att man fortsätter inom hela landstinget, säger lekterapeuten Elisabeth Olsson.

Även inom politiken är man inne på samma spår:

– Jag tycker att det är bra att det görs inom barnavårdscentralerna, för det är många barn som vistas där. Sedan behöver det säkert göras en hel del inom andra delar av landstinget och det ska vi göra, säger landstingsrådet Jesper Johansson (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.