En person går framför en hund på en balansbom i ett grönt fält under en blå himmel med moln. I bakgrunden syns träningsutrustning för hundar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det krävs flera olika egenskaper för att bli räddningshund. I videon får du veta mer. Foto: SVT/ Elin Johansson

Nya räddningshundar ska utbildas i Värmland

Publicerad

Social, tycka om människor och vara miljöstark, det är några av egenskaper som krävs för att ens hund ska kunna bli räddningshund.

I helgen startar en utbildning i Värmland för att det ska bli fler räddningshundar i länet. Maria och Malte är ett av ekipagen som ska gå utbildningen.

– För mig betyder det mycket att jag kan känna att vi kan gå ut och göra skillnad, det är jätteviktigt för mig, säger Maria Axelsson.

Maria Axelsson har tidigare haft en räddningshund som nu är pensionerad. De var inte ute på något uppdrag. Nu vill hon ta sig an uppgiften igen med sin 2,5-åriga border collie Malte.

– När man har en räddningshund har man ständig jour och ska vara beredd på att rycka ut om man behövs. Man måste hålla hunden i form hela tiden så den också är redo. Man måste träna och underhålla sin hund hela tiden, säger Maria Axelsson.

Räddningshundar hjälper till vid olika katastrofer för att leta efter levande människor. De används vid bland annat jordskred, olyckor och snöras.

– Det är inte bara hunden som ska bedömas innan man kan på börja en utbildning, även hundföraren. Det är hela ekipaget som ska fungera tillsammans.

Utbildning i Värmland

Hela kursen är på 18 månader och åtta ekipage startar nu. Efter avslutad kurs kan det vara mellan 20 och 30 procent som har klarat den. I de fall ekipage inte fått godkänt kan det handla om att hunden inte räcker till eller att man av något skäl inte kan fullfölja.

Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som vill ha räddningshundarna och det är Svenska brukshundklubben som utbildar.

Starta klippet för att höra Maria Axelsson berätta mer om varför hon vill utbilda Malte till att bli räddningshund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.