Under sommaren vi i länet varit förskonade från några storbränder i skog och mark. Foto: SVT

Nya räddningsorganisationen: ”Bättre än vad vi vågade hoppas på”

Publicerad

Den startades med tanke på att snabbt kunna fördela resurser mellan räddningstjänster efter de stora skogsbränderna 2014 och 2018. Nu har Räddningsregion Bergslagen varit igång i tre månader och har ännu sluppit larm om storbränder i skog och mark. Men fullt upp har det varit ändå.

Sedan starten 12 maj har Räddningsregion Bergslagen (RRB) haft några tillfällen då organisationen prövats ordentligt.

-  Det har fungerat bättre än vad vi hade vågats hoppas på. Vi har haft flera händelser under sommaren där vi kunnat sätta systemet på prov. Vi hade till exempel en brand i en gruvanläggning i Filipstad där vi såg att vi hade expertis inom organisationen i Avesta, säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika.

Snabbare att fördela resurser

RRB stöttar och leder 110 räddningstjänster i 42 kommuner i väst – och mellansverige från en ledningscentral i Örebro. Räddningstjänsten är en kommunal angelägenhet och därför kan det variera rejält i resurser från ett ställe till ett annat.

Med RRB ska det gå snabbare att fördela resurser och stötta dem som är ute på plats.

Appar som skickar bilder

En utmaning så klart för larmbefäl och vakthavande befäl som ytterst är de som ska bidra med rätt resurser trots att de kanske är långt ifrån.

– Men där har vi bra tekniska hjälpmedel.  Varje brandkår har en app där man kan få information från ledningscentralen men också dela sådant som bilder till exempel. Det tillsammans med de lägesrapporter som kommer gör att vi får en bra bild ändå, säger Mats Sjölander som är ett av de vakthavande befälen på RRB i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.