Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör nya vd:n Monica Joon berätta om nysatsningen i Lesjöfors. Foto: Olle Ängeby/SVT

Nystart i Lesjöfors – Nordic Springwire ska krossa bilbatterier och gjuta blytackor

Uppdaterad
Publicerad

Att Springwire gick i konkurs var ett hårt slag för Lesjöfors. Nu finns nya ägare på plats – och de har en annan idé för vilken typ av verksamhet som ska bedrivas framöver.

– Vi kommer att sätta upp en anläggning som ska återvinna bilbatterier, säger Monica Joon, vd på Nordic Springwire.

När Springwire gick i konkurs i höstas förlorade Lesjöforsborna 20 arbetstillfällen.

Sedan dess har nya ägare klivit in, och de hoppas att de inom tre till fem år ska kunna erbjuda lika många arbetstillfällen som gick förlorade i september.

Hör Monica Joon berätta mer i videon.

Mycket att göra

De kommande sex månaderna ska framförallt ägnas åt att demontera maskiner och efter det väntar att röja upp i lokalen, skicka ansökningar för den nya verksamheten samt få dit en maskin som ska krossa bilbatterierna.

– Om cirka ett och ett halvt år hoppas vi att vi har kommit upp i sju till nio anställda, säger hon.

Nästa steg blir att börja förädla blyet från bilbatterierna och gjuta blytackor för försäljning. Vägen dit kommer att ta ungefär tre till fem år, spekulerar Monica Joon, men vid det laget hoppas de ha uppemot tjugo anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.