Länsstyrelserna i södra Sverige ber Naturvårdsverket om hjälp att komma överens med kollegorna i Mellansverige om vargstammens miniminivå. Foto: Heiko Junge/TT

Oenighet om vargstammen – vädjar till Naturvårdsverket om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna i södra Sverige ber nu Naturvårdsverket om hjälp att komma överens med kollegorna i Mellansverige om vargstammen.

Inget av de så kallade rovdjursförvaltningsområdena vill ha tillräckligt mycket varg för att komma upp till den svenska miniminivån på 300 djur.

Just nu ritas den svenska vargkartan om. Enligt uppdraget från Naturvårdsverket ska vargstammen öka i söder och minska i de klassiska varglänen i Mellansverige.

Men länsstyrelserna i de båda landsändarna har misslyckats med att komma överens. Istället för ett gemensamt förslag har de nu lämnat in två olika alternativ.

Når inte upp till 300 vargar

I Mellansverige vill man minska miniminivån i sina län till 215 vargar, medan södra Sverige föreslår att nivån där sätts till 60 djur.

Det räcker inte för att nå upp till den nivå på 300 djur som är den minsta tillåtna nivå för vargstammen som Sverige rapporterat in till EU.

Viktigt för jakten

I en skrivelse till Naturvårdsverket ber de åtta landshövdingarna i det södra rovdjursförvaltningsområdet nu Naturvårdsverket om hjälp att enas.

”Gällande varg har samverkan inte fungerat”, står det bland annat i skrivelsen.

Miniminivåerna utgör golvet för vargstammen i de olika delarna av landet och styr bland annat hur många vargar som kan skjutas i jakt.

Landshövdingen i Skåne Anneli Hulthén och landshövdingen i Värmland Georg Andrén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket varg tål södra Sverige och hur stor ska vargstammen vara i de traditionella varglänen? Hör landshövdingarna i Skåne och Värmland om vargens förflyttning söderut. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.