Foto: SVT

Ordföranden i Svenska Friidrottsförbundet kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om Karlstads kommuns stängning av motionscentralen på Skutberget fortsätter. Nu ansluter sig ordföranden för Svenska Friidrottsförbundet, Björn O. Nilsson, till skaran av kritiker.

Sedan det blev känt att motionscentralen på Skutberget i Karlstad skulle läggas ned har beslutet kritiserats hårt bland annat på insändarsidor och via protestlistor.

En av dem som skrivit på ett upprop för att bevara den i kommunal regi är Svenska Friidrottsförbundets ordförande Björn O. Nilsson.

– Jag har gjort det för att jag tycker att Skutberget är viktigt. Det är en nationell symbol för motion och idrott i Sverige och jag reagerade på det upprop som skrevs, att Karlstad inte har skött det här riktigt, säger Björn O. Nilsson.

– Jag tycker att han har rätt men vi måste utveckla det här för att tiden ser annorlunda ut och människor beter sig på ett annat sätt och vi måste fortsätta att ha en attraktiv anläggning i så fall och jag tror inte att det är kommunen som är bäst på att göra det utan det finns andra som är bättre på det, säger Johanna Larsson (M), ordförande i kultur och fritidsnämnden i Karlstad.

”Är helt enkelt tvunga att stänga”

Björn O. Nilsson har själv under sin tid som idrottare besökt anläggingen på Skutberget ett flertal gånger och anser att det är tråkigt och sorgligt att motionscentralen stängt. Han hade önskat att kommunen drev verksamheten vidare efter att avtalet med First Camp löpte ut den sista december tills en ny lösning finns.

– Vad jag förstår skapas kanske ett olyckligt glapp när man stänger den gamla och sedan säger man att nu får vi se vad vi gör för nytt. Det hade kanske varit önskvärt om man sett till att glappet inte kom till utan att man skapade det nya samtidigt som man underhåller det gamla tills det nya finns på plats, säger Björn O. Nilsson.

Läs mer: Kommunen vill rusta upp

– Det skulle kosta 2,5 miljoner för oss som vi då skulle få som underskott så vi är helt enkelt tvunga att stänga motionscentralen. Annars skulle vi få hitta andra lösningar inom vår verksamhet och det handlar om fritidsgårdar, bibliotek och Seniorernas hus vilket är viktig verksamhet, så jag tycker ändå att vi har prioriterat rätt, säger Johanna Larsson.

– Det känns fel eftersom det finns människor som sitter i kläm så min förhoppning är att Karlstad hittar en lösning på den akuta situationen och att man fortsätter att vara det föredöme som man faktiskt är i Sverige, säger Björn O. Nilsson.

Känt bland löpare

Enligt honom är motionscentralen på Skutberget mycket känd för alla som kan löpning och han menar att det är viktigt att kommuner vågar satsa på anläggningar för såväl träning och tävling som motion.

– Om kommunen bygger någonting nytt, utvecklar det till något mer tidsenligt och gör det ännu bättre, ja då blir det ju Skutberget två. Då blir det ännu bättre, avslutar Björn O. Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.