– Det är så enormt mycket pengar att tjäna på det här, säger chefsåklagaren Stefan Lundberg. Foto: SVT

Kriminella nätverk bakom svarta trafikskolor – hotar de lagliga

Publicerad

I samma takt som fler försöker fuska sig till ett körkort ökar också antalet svarta trafikskolor i Sverige. De riktar sig till personer som inte behärskar svenska språket och tjänar stora summor pengar. Kriminella nätverk ligger bakom och hotar de lagliga skolorna, på flera sätt.

– Det finns en berättigat stor oro i branschen. Seriösa skolor får däcken avskruvade, säger chefsåklagaren Stefan Lundberg, vid Ekobrottsmyndigheten.

Värmlands tingsrätt står för den första, och hittills enda, domen mot en svart trafikskola. En man från Karlstad dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grovt bokföringsbrott. Verksamheten hade då pågått i sju års tid.

De svarta trafikskolorna gör att lagliga och seriösa trafikskolor får allt svårare att gå runt ekonomiskt. Men det finns också en annan hotbild. 2018 blev en legal trafikskola i Malmö utsatt för ett bombdåd, något som Stefan Lundberg misstänker kan kopplas till andra, svarta trafikskolor.

– Vi har ju sett att det är kriminella nätverk, de sysslar ju med allsköns brottslighet som man kan tjäna pengar på. Det är så enormt mycket pengar att tjäna på det här, säger han.

Riktar sig till nyanlända

Allt fler bli påkomna med att försöka fuska sig till ett körkort och de tar ofta hjälp av svarta körskolor. Enligt Trafikverket har de flesta ertappade fuskarna inte svenska som modersmål. Alla som övningskör hos svarta trafikskolor är dock inte fuskare, men Stefan Lundberg bekräftar bilden av att de svarta körskolorna riktar sig till nyanlända.

– När nyanlända kommer hit, då kan körkort vara bra om man vill ha ett jobb. Från en del av hemländerna är man van vid att kunna köpa ett körkort. Ordet går från mun till mun, från landsman till landsman, säger han och fortsätter:

– De nyanlända har väl varierande insikt, en del förstår inte att det här är svart. Andra går in i det med öppna ögon.

Mer medvetenhet

Att det hittills bara är en person som blivit dömd tror Stefan Lundberg kan bero på att problemet inte har prioriterats. Men allt eftersom det ökat har frågan fått större uppmärksamhet. Sedan tre år tillbaka arbetar Trafikverket, Skatteverket, Transportstyrelsen, Ekobrottsmyndigheten och Polisen tillsammans för att få fatt på den illegala verksamheten.

– Det finns en helt annan medvetenhet kring problemet nu. Men upptäcktsrisken är väl inte sådär enorm. De ärenden vi ser speglar inte vår bedömning om att det är utbrett, säger Stefan Lundsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.