• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör häkteschefen Henrik Andrejenko berätta om varför man måste använda besöksutrymmen som celler. Foto: SVT

Överfulla häkten allt vanligare

Publicerad

Det har länge varit trångt på häktena i landet och det senaste halvåret har läget förvärrats, enligt Kriminalvården. Överbeläggning är numera vardag. På häktet i Karlstad blir effekten att häktade ibland placeras i samma cell eller i besöksrum och det är svårare att få till de dagliga promenaderna.

– Vi har fler restriktionsklienter många gånger än vi har restriktionsplatser, det vill säga hur vår anläggning är dimensionerad och utformad, och det leder till utmaningar, säger Henrik Andrejenko, stf häkteschef i verksamhetsområde Örebro-Karlstad.

På häktet i Karlstad finns 73 platser. När det blir fullt kan häktade flyttas till andra orter men problemet med hög beläggning finns även där och sedan årsskiftet har trycket ökat. Enligt Henrik Andrejenko har beläggningen den senaste sexmånadersperioden ofta legat runt 100 procent och ibland ännu högre.

– Det är svårt att säga exakta orsaken. Delvis ser vi effekter av att polisens organisation utökas. Vi ser också effekter av en skarpare lagstiftning inom vissa områden, säger han.

Två klienter i samma cell

Överbeläggningen leder till att häktade kan placeras i samma cell. Vid häktet i Karlstad finns fyra celler som är något större än övriga.

– I möjligaste mån sker det på frivillig basis, det vill säga att vi pratar med två klienter och åklagarna om möjligheten att sitta en begränsad tid tillsammans, förklarar Henrik Andrejenko

Situationen leder också till att personalen får högre arbetsbelastning och utmaningarna blir större, till exempel kan stor del av dagen ägnas åt att hinna få ut alla häktade på den dagliga promenad de har rätt till och personer som sitter med restriktioner och inte får umgås med andra måste tas ut en och en, berättar Henrik Andrejenko.

– Man hinner inte med saker som man normalt sett vill hinna med i vardagen. Vi tvingas dagligen prioritera saker som alltid ska prioriteras medan isoleringsbrytande delar då kan bli drabbade, säger han.

Vad tycker du om att det är så här?

– Det är bekymmersamt och allvarligt. Jag tror inte det finns någon som arbetar inom kriminalvården som är av en annan åsikt egentligen, säger Henrik Andrejenko.

Vad krävs för att situationen ska förbättras?

– Vi hoppas att vi kan få ett bättre gensvar från regering och riksdag om att utöka antalet platser. Vi vet ju att på lång sikt så kommer vi att få fler platser men det här är ju läget – här och nu, säger Henrik Andrejenko.

Inom Kriminalvården region mitt finns fem häkten:

Salberga, Nyköping, Örebro, Karlstad och Uppsala

På häktet i Karlstad utökades antalet platser år 2006 till dagens 73 platser. Dessutom har Kriminalvårdens personal hand om de 16 platserna i polisens arrest, varav sex platser kan användas för häktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.