Gotland är den region som tog emot flest besök hos barn- och ungdomspsykiatrin under förra året, närmare bestämt 512 besök per heltidsarbetande anställd i öppenvården.
I Värmland, den region som tog emot minst besök per anställd, ligger siffran på 217. Det visar statistik från rapporten Psykiatrin i siffror, som Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Uppdrag psykisk hälsa står bakom. I rapporten presenteras den senaste statistiken, som är från helåret 2018.
– Man tror att det delvis handlar om arbetssätt och man ställer sig frågan om man kan hitta effektivare sätt för att ta emot människor, för att bestämma vilka insatser de behöver och för att förenkla processen under utredningar. Får man snurr på verksamheten klarar man att producera fler besök per person, säger Ing-Marie Wieselgren, projektchef på SKL.
Mycket administration
De psykologer och kuratorer som arbetar inom barn- och ungdomspsykiatrin behöver lägga mycket tid på administrativt arbete, enligt Ing-Marie Wieselgren.
– Hittar man effektiva sätt att minska administrationen så kan man få till mer patienttid. Barnpsykiatrin gör också mycket indirekt jobb, som konsultationer och samverkansmöten med skolornas elevhälsa och med socialtjänsten.
Mycket administration och många möten leder till att psykologer och kuratorer inte hinner ta emot lika många besök.
– När man först ser statistiken tänker man att det måste vara bäst där man gör flest patientbesök. Men riktigt så enkelt behöver det inte nödvändigtvis vara, för det kan vara så att man sitter på sitt kontor och producerar jättemånga besök samtidigt som man försummar samarbetet med socialtjänst och elevhälsa, säger Ing-Marie Wieselgren.
– Det gör att man får fler patienter som kommer till barn- och ungdomspsykiatrin, när det i stället hade kunnat stoppas i ett tidigare skede, fortsätter hon.
Fördela resurserna
Geografiska faktorer kan också vara en av orsakerna till att en del regioner tar emot färre besök.
– På vissa ställen, som i Värmland, har man färre vårdplatser och få patienter som ligger inne på en avdelning. I stället arbetar man mycket med hembesök, som tar längre tid.
Att träffa nya patienter är tidskrävande jämfört med återbesök, som brukar vara kortare.
– Det är många saker som kan spela in, men möjligheten till jämförelse bjuder in till en diskussion där vi seriöst kan fundera över hur man bäst fördelar sina resurser för barnens skull. Att göra på det här sättet och titta på hur många personer som har fått träffa psykiatrin och hur många besök de har fått ger ett bra mått, i stället för att till exempel bara titta på vad verksamheten kostar.
Fakta: Antal Bup-besök i olika regioner
Antalet besök per helårsarbetande anställd i öppenvården, inom barn- och ungdomspsykiatrin, år 2018:
Blekinge: 263
Dalarna: 415
Gotland: 512
Gävleborg: 342
Halland: 287
Jämtland: 380
Jönköping: 330
Kalmar: 390
Kronoberg: 231
Norrbotten: 282
Skåne: 288
Stockholm: 419
Sörmland: 448
Uppsala: 286
Värmland: 217
Västerbotten: 218
Västernorrland: 228
Västmanland: 367
Västra Götaland: 280
Örebro: *
Östergötland: 250
Riket: 329
* HR- och ekonomidata för år 2018 saknas från Örebro.
Källa: Sveriges kommuner och landsting (SKL)