Patrick Sellman står i sin grönsaksodling och pekar uppåt. Omgivningen består av frodiga växter med rader av grönsaker som sallad och lök, samt träd och buskar i bakgrunden. Himlen är klar och blå, vilket tyder på en solig dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrick Sellman i Ragvaldstjärn är rustad för kris – men han anser att många inte är det. Hör honom berätta om det i videon. Foto: Håkan Wikström

Patrick rustad för år av kris – försöker väcka svenskarna

Publicerad

Patrick och Ing-Marie Sellman har byggt sitt eget småbrukarparadis i hjärtat av Värmland – i Ragvaldstjärn.

Men det är inte bara en prunkande, rosaskimrande idyll. Här är de rustade för år av kris, och härifrån försöker Patrick väcka svenskarnas beredskap genom kurser och pod.

– Samhället måste ha något som fångar upp i händelse av kris – men det har vi inte. Vi har bara förhoppningar om att det löser sig.

Den lilla gården på bergsidan ovanför Ragvaldstjärn är planerad. In i minsta detalj. Lapphundar patrullerar det inre staketet och håller sorken i schack. Innanför det yttre patrullerar höns och kalkoner som håller grönsakslanden fria från inkommande kvickrot.

Bin pollinerar växtligheten, som är en veritabel bomb av grönska mellan fårhagar, kaninburar, hönsgård och burar med höns- och kalkonkycklingar. Mustpressar, dieselgeneratorer, vattentäta tunnor med spannmål ...
När Patrick Sellman säger att han och familjen klarar sig själva i flera år, och även kan vara med och stötta grannar, tror man honom.

”Handlar inte om vevradio i källaren”

– Hemberedskap handlar inte om att sitta själv i en källare med mat och en vevradio. Dagens samhälle är så komplext. Det handlar om att man måste vara beredd att göra sin uppgift och hjälpa till, så att de som verkligen behöver göra en insats kan göra det. Så att hemtjänsten som behöver lägga om ”gamla Agda” som bor ensam i skogen kan göra det, säger Patrick Sellman, som har mångårig erfarenhet av totalförsvaret som elitsoldat och officer i jägarförband.

Hör honom berätta om varför man ska vara redo för kris i videon.

Patrick turnerar landet runt och håller föredrag om hemberedskap. Förra veckan var det södra Sverige. Kommande vecka blir det Luleå, Umeå, Sundbyberg och en sväng till Göteborg.

Framgångsrik podd

Samtidigt driver han en podd tillsammans med tv-kändisen Kalle Zackari Wahlström, populära ”I väntan på katastrofen”, som finns på flera pod-plattformar.

Dessutom håller han kurser hemma på gården i allt från biodling till konservering av grönsaker och utbildning i hemberedskap.

På måndagen inleds en nationell beredskapsvecka för att höja medvetenheten hos svenskarna.

– Det är bra. Men samtidigt en fara. Det kan finnas en risk att man tänker att man har klarat av beredskapsproblematiken en vecka om året. Det gör man inte. Myndigheter och hela samhället måste sätta fart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.